Кючюк води кръгла маса за Западните Балкани в Брюксел

Лидерът на европейските либерали събра на кръгла маса в Брюксел еврокомисари, евродепутати, лидерите на либералните партии от Западните Балкани, дипломати и представители на гражданското общество, за да разговарят за евроинтеграцията и политиката за разширяване на ЕС, съобщиха от пресофиса на Кючюк.

„Силата на Европа е в обединението на държавите, които принадлежат географски и ценностно на ЕС. Страните от Западните Балкани заслужават да станат част от това цивилизационно пространство и ние, представителите на държавите-членки на ЕС не бива да стоим безучастно. Съюзът ще е пълноценен, само когато бъдат присъединени Западните Балкани към него.“ , заяви Кючюк при откриване на кръглата маса.

„Разширяването продължава да бъде най-добрата геополитическа инвестиция в мир и сигурност в Европа. Войната в Украйна отново ни показа колко е важно да се инвестира в интеграцията на Западните Балкани, но също така, че подобни публични изрази на подкрепа са по-важни от всякога, тъй като различни кампании, опитващи се да създадат разделения, напоследък бяха много силни. Основната цел на политиката по разширяването на ЕС е да обедини държавите в общ политически и икономически проект, който във времена на постоянни кризи и предизвикателства да бъде солидарен с всички.“, допълни Кючюк.

По думите на еврокомисаря по правосъдие Дидие Рейндерс, въпреки всички предизвикателства, пред които са изправени Западните Балкани, върховенството на закона остава в центъра на преговорите за присъединяване към ЕС. Той подчерта, че прилагането на препоръките на Венецианската комисия са ключови за успешното осъществяване на правна реформа в държавите от Западните Балкани.

Еврокомисарят по управление на кризи Янез Ленарчич изтъкна, че войната в Украйна е доказателство за това, че Западните Балкани могат да бъдат пълноправни членове на европейското семейство с хуманитарната и военна подкрепа, която са оказали на пострадалата страна.

По време на събитието се коментира и актуалното състояние на процеса на присъединяване, погледнато през призмата на войната в Украйна, където взеха участие и посланиците на държавите Босна и Херцеговина, Албания, Косово, Северна Македония, Сърбия в ЕС./БГНЕС