Кючюк: Време е външната ни политика да погледне към диаспората

През миналата седмица имахме две добри новини – речта на Урсула фон дер Лайен и отпадането на мониторинга. Едно от условията, което беше казвано междудругото вече не съществува. България разполага с огромен политически и човешки потенциал, ние сме държава, която ражда хора с висока добавена стойност, но огромна част са извън пределите на страната. Време е българската външна политика да бъде ориентирана и към диаспората. Не може да говорим за Еврозона преди да сме влезли в Шенген.

Това заяви евродепутатът от „Обнови Европа"/ДПС, член на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Илхан Кючюк по време на конференцията „Все по-близък Съюз - приносът на България за пълна европейска интеграция”, предаде репортер на БГНЕС.

„България беше много последователна в отстояването на тезата, че ние сме изпълнили всички критерии. Ние имаме проблем във вътрешната политика на две страни”, смята Кючюк и посочи, че българският и румънският проблем се концентрира в Австрия и Нидерландия. Според него има два подхода – да стоим в ъгъла и да се сърдим, че не сме приети в Шенген или да бъдем активни в дипломацията.

„Темата в сърцевината на днешната конференция е сигурност. Заедно с това трябва да дадем достатъчно сериозни аргументи за двете страни да направят стъпка назад или в страни на тяхната вътрешна политика”, коментира той и подчерта, че трябва да покажем, че и ние сме ангажирани с охраната на външните граници, интеграцията и др.

Кючюк коментира, че служебното правителство е предприело правилна стъпка с привличането на Австрия на наша страна. Според него на нас ни трябва активна дипломация. /БГНЕС