Кючюк за Шенген: България е заложник на вътрешната политика на Австрия и Нидерландия

Имаме две много положителни послания - едното е изказването на Урсула фон дер Лайен, че България и Румъния заслужават да бъдат част от шенгенското пространство, а второто е отпадането на мониторинга. Тези две предпоставки са добра основа българското правителство много по-активно да работи с двете страни, които са все още скептични. Това заяви Илхан Кючюк, евродепутат от “Обнови Европа"/ДПС, член на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), предаде репортер на БГНЕС.


Кючюк подчерта, че проблемът не е в ЕК или ЕП, проблемът е в тези две държави. Ние за съжаление сме заложници на тяхната вътрешна политика.

Евродепутатът е категоричен, че ние сме изпълнили техническите критерии, но и освен това имаме политическата подкрепата на европейските институции. Той определи действията на служебното правителство за привличане на Австрия на наша страна е било правилно.

“Не виждам индикация за конкретен срок за приемането ни в Шенген. Стъпките, които трябва да бъдат направени оттук нататък са много важни. Нека да използваме онези български граждани, които са доказали със своя авторитет, че могат да бъдат силни говорители на това, че България може да бъде по интегрирана е ЕС”, каза той . /БГНЕС