Класици-съвременници в българското изкуство в столична галерия

„Класици – съвременници“ – непоказвана колекция представя една от водещите столични галерии, предаде репортер на БГНЕС.

Снимка: БЛАГОЙ КИРИЛОВ/БГНЕС Събраното между стените на галерията надхвърля много от условностите, които биха стегнали рамката на обичайна тематична сбирка, анонсираха вече от "Контраст". От фолклорните мотиви, превъплътени с лично авторово усещане, през възбуждащата въображението мистика на символизма, до свободата в експресията и абстракцията. „Класици – съвременници, защото някои от тези наши съвременници наистина са класици в българското изкуство, като Николай Майсторов, Стоимен Стоилов, Греди Асса и много други”, посочи Лаврен Петров - собственик на галерия „Контраст”.

Снимка: БЛАГОЙ КИРИЛОВ/БГНЕС Те избрали да покажат обща експозиция в края на тази година и началото на 2021г. ”Галериите работят, но галериите са и магазини, преди всичко това са магазини за изкуство и въпреки, че нямаме възможност сега да изпълняваме основната си социална функция - да организираме културни мероприятия, да събираме много хора, ние пък изпълняваме една друга функция – да привличаме клиенти и да им продаваме картини”, каза галеристът. В изложбата показват картини, някои от тях рисувани преди много години, като „Хора и животни” на Стоимен Стоилов 1989г., една от картините от цикъла „Пътят” на Николай Майсторов, която е работена 2002г., картините на Греди Асса, които са през 90-те години.

Снимка: БЛАГОЙ КИРИЛОВ/БГНЕС Лаврен Петров каза, че картините в цялост не са показвани на широката публика. „Някои от тях са били, разбира се, отделно в изложби - за някои знаем, за други не знаем. Знаем за картината на Стоимен Стоилов, която даже е била на изложба във Виена, но пред софийската публика се показват заедно за първи път”, заяви той. Галеристът отбеляза, че те работят основно със самите автори и показват техни изложби, т.е. сега правят нещо по-различно и по-интересно. "Показваме картини, които не излизат директно от ателиетата, идват от частна колекция, селектираме ги и ги показваме за първи път. Това според мен е доста интересно”, посочи той. Експозицията е до 15 януари. /БГНЕС