Класически и съвременни автори звучат в сърцето на София

Емблематичният столичен площад „Славейков“ стана сцена на различни културни инициативи по повод 24 май, напомнящи ни колко важна книжовността и колко е голяма силата на словото. Мястото, символично свързано с книгите и книжовността, осъмна с мултимедийна инсталация, в която за празника през целия ден звучат различни образци от класическата и съвременна българска литература, предаде репортер на БГНЕС.

Аудиоинсталацията е посветена на съвременните начини да се докосваме до книжовността чрез възможностите, които ни дава развитието на дигиталните технологии в света. Имаме възможност да носим литературата в джоба си и да се наслаждаваме на вълнуващи история навсякъде и по всяко време.

Благодарение на инсталацията в сърцето на София звучат вечните Иван Вазов, Пенчо Славейков, Димитър Димов, както и съвременни автори като Георги Господинов и много други.

Интерес у столичани и гостите на града предизвика и двуметровата книга, която бе част от арт инсталация реализирана от училище „Цар Симеон Велики“ и Фондация Българска Памет. Тя носи името „В начало бе Словото“, а целта ѝ е да припомни уникалността и богатството на българската писменост и култура.

„За нас, българите, 24 май носи паметта, че нашите предци са създателите на европейската цивилизация, износители на език и култура на територии, далеч надхвърлящи Балканския полуостров, че България е държавата на Духа, издигнала в култ Словото“, казват организаторите.

Двуметровата книга се отваря, досущ като истинска, а в нея гражданите могат да открият QR код, който да сканират с мобилните си телефони и да прочетат статия с 10 любопитни факта за кирилицата.

Изложбата включва и арт кубчета с цитати на ученици и учители, свързани с богатството и красотата на българския език. /БГНЕС