Клаудия Шифър, Шакира, Елтън Джон с офшорки

Моделът и актриса Клаудия Шифер, поп певицата Шакира, музикантите Елтън Джон, Хулио Иглесиас, Ринго Стар и футболните треньори на Манчестър Сити Гуардиола и на Реал Мадрид Карло Анчелоти са имали тайни офшорни активи. Техните имена са изброени след анализ на 11,9 милиона документа на финансови компании, анализирани от Международния консорциум по разследваща журналистика (ICIJ), добили публичност като „Pandora Papers”.

Клаудия Шифър на премиерата на филма за Елтън Джон

Консорциумът не разказа за всеки от тях, много от тях се споменават само по име и без допълнителни обяснения. Така, според журналистите на ICIJ, Шакира (пълното име - Шакира Рипол) е свързана с три компании, създадени през 2019 г., регистрирани на Британските Вирджински острови. Документите също така твърдят, че Хулио Иглесиас е свързан със структура от повече от 10 офшорни компании на посочените острови и още девет в Маями. Елтън Джон също има повече от дузина компании в британската отвъдморска територия, съобщи ICIJ.

В разследването се казва, че Гуардиола, докато е бил треньор на испанския футболен клуб Барселона, е имал средства в офшорните райони на Андора до 2012 г., но след това се е възползвал от данъчната амнистия. Досието предоставя и информация за чуждестранни компании, свързани с Карло Анчелоти. Според италианския седмичник L'Espresso тези компании преди това са били в центъра на разследване на испанските данъчни власти./БГНЕС