Клаус Йоханис разреши влизането на сили на НАТО в Румъния

Румънският президент Клаус Йоханис даде съгласие за влизане, разполагане или транзитно преминаване на Съвместните оперативни сили на НАТО с много висока степен на готовност (VJTF), през територията на страната, ако това се наложи през 2024 г.


Йоханис информира парламента за това си решение посредством писмо, което законодателният орган взе под внимание по време на сесията от 26 март, съобщи "Аджерпрес".

"В случай на предварителни индикации, които биха могли да доведат до сериозна криза в сигурността, потенциално засягаща независимостта и националния суверенитет на Румъния, Северноатлантическият съвет може да реши да разположи Съвместните оперативни сили на НАТО с много висока степен на готовност (VJTF) на румънска територия, за да смекчи кризата и да възпре нейното ескалиране" , се казва в писмото.

Йоханис подчерта, че за да се подготви бързо приемането на VJTF, е необходимо да се получи предварително съгласие за разполагането на тези сили на НАТО на територията на страната.

Румънският президент също така упълномощи министъра на отбраната да одобрява всякакви промени в структурата на VJTF, които могат да възникнат във връзка със стратегическите планове на НАТО за 2024 г.

Някои анализатори смятат, че това решение може да е свързано с амбицията на президента Йоханис да стане следващият генерален секретар на алианса.

Държавният глава официално обяви кандидатурата си за този пост на 12 март.

Освен Йоханис, друг кандидат за висшия пост в НАТО е нидерландският премиер Марк Рюте. Рюте си е осигурил подкрепата на основните членове на НАТО, включително САЩ, Великобритания, Франция и Германия./БГНЕС