Клаус Йоханис води на президентските избори в Румъния

„Никога румънците не са гласували толкова ясно и толкова категорично срещу Социалдемократическата партия и това означава огромна крачка напред за Румъния“, заяви действащият президент Клаус Йоханис веднага след приключването на вота в Румъния, в първия тур на президентските избори.

Резултатите показват, че Йоханис е победител в първия тур с резултат от 39%, следван от бившия премиер Виорика Данчила, представляваща Социалдемократическата партия с над 22%. Трети стана Дан Барна, лидер на дясноцентристкия съюз с над 16%. Йоханис ще се изправи срещу Данчила във втория кръг, ако официалните резултати потвърдят данните от социологическите проучвания.

„Официалните резултати ще бъдат обявени утре, но данните от екзит пола вече показват, че милиони румънци от страната и от чужбина са гласували за нашия проект, за нормална Румъния и за продължаване на процеса на промяна на Румъния към по-добро. Винаги съм вярвал в румънците и тяхното участие и участието им в наши дни е голяма радост за демокрацията в Румъния “, каза Йоханис.

Йоханис благодари на всички либерали, които гласуваха за него, но и на всички десни избиратели. Той също се опита да мобилизира избирателите си за втория тур, като каза, че битката все още не е приключила. Той също апелира към избирателите на Дясноцентристкия съюз, Партията на народното движение и Демократичния съюз на унгарците, опитвайки се да спечели подкрепата им за втория тур.

„Припомням на избирателите, които днес подкрепиха много добър кандидат, какво общо имаме - убеждението, че върховенството на закона и европейският път са стълбовете на дългосрочното развитие на Румъния и ги призовавам да изграждаме заедно това бъдеще, което искаме “, каза той.

Междувременно бившият премиер Виорика Данчила, вероятният противник на Йоханис във втория тур, също се опита да се хареса на онези, които гласуваха за други кандидати. „Благодаря от сърце на всички, които гласуваха. Показахме, че сме близо до румънците и се надяваме, че през следващите две седмици много румънци ще се присъединят към нас, дори и тези, които сега са имали друга алтернатива. Надявам се тези, които дадоха своя вот на други кандидати, да дойдат с нас, за да спечелят президентските избори “, каза Данчила.

Социалдемократическата партия на Данчила беше отстранена от правителството през октомври, след като управляваше Румъния в продължение на почти три години, период, белязан от противоречиви реформи в областта на правосъдието и популистки мерки (увеличения на публичните заплати и пенсии). Националнолибералната партия сформира правителство на малцинството, което беше гласувано от парламента само седмица преди първия тур на президентските избори с подкрепата на по-широка коалиция. /БГНЕС