'Клет' за писмото на Такева: Не сме обвързвали избора на учебници с подкрепата за "Учителско дело"

Издателство "Клет България" излезе с позиция относно "препоръката" на председателя на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева към учителите да изберат учебниците му, защото то подпомагало синдикалния вестник "Учителско дело".

Янка Такева

БГНЕС публикува пълния текст на позицията на издателството:

"Във връзка с публикации в българските медии, повод за които са писмо на г-жа Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, изпратено до членовете на изпълнителния комитет и до областните координатори на синдиката, във връзка с процеса на избор на учебници за учебната 2020/2021 г. и последващи действия на наши конкуренти, съзнателно насочени срещу уронване на доброто име на „Клет България“, изразяваме следното становище:

„Клет България“ ООД, чрез изданията с марките си „Анубис” и „Булвест 2000”, е водещ издател на българския пазар с безупречна репутация и доказано качество, с висок пазарен дял и предпочитан партньор от десетилетия на голяма част от българските учители.

„Клет България“ благодари за доверието и високата оценка на г-жа Такева за професионализма, с който работи екипът на компанията. Заявяваме категорично, че никога не сме обвързвали процеса по избор на учебници с подкрепата на издателството за в. „Учителско дело”, и призоваваме всички издатели да оказват подобно съдействие.

Издателство „Клет България“ винаги се е конкурирало на пазара при стриктно спазване на законите чрез доказани международни маркетингови практики, а екипът на компанията никога не е използвал нерегламентирани похвати или подобен тип кампании, каквито се водят срещу нас днес, за да се печели предимство.

През последните няколко години усилията на компанията са насочени именно към това - да бъде предоставена възможност на всеки отделен български учител да се запознае в детайли с предимствата на нашите учебници.

Тази година подготвихме Специален учителски пакет 2020, който осигурява на учителя качествено нови учителски ръководства - пълноцветни, полезни и удобни.

Изградихме нова мултимедийна среда IZZI, която представя по нов начин дигитално съдържание, каквото не е имало досега у нас, както за учителя, така и за ученика.

Стремим се да сме близо до учителите, за да им представим нашите издания и методи, за да могат те да направят своя свободен информиран избор.

„Клет България“ е предпочитан издател на учебници и учебни комплекти, защото се развива непрекъснато и това би следвало да стимулира нашите конкуренти да правят същото, а не да търсят изкуствени предимства чрез разпространяване на неверни твърдения и намеци за недобросъвестни практики.

Учителите са свободни професионалисти, творци и отговорни хора, които днес, в 21 век, непрекъснато обменят информация и опит в социалните медии. Убедени сме, че те могат обективно да преценяват, да избират професионално и независимо най-стойностното и качествено съдържание, което отговаря на нуждите на техните ученици".

БГНЕС припомня, че в началото на януари председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева изпрати писмо до директори на училища, в което ги моли да подкрепят конкретно издателство при избора на учебници и учебни помагала. От Министерството на образованието и науката на свой ред посочиха, че не одобряват и не считат за правилен този подход.

В писмото Такева препоръчва при избора на учебници за първи, втори, пети и шести клас и на учебни помагала за трета и четвърта група на детските градини, да бъде избрано издателството, подкрепяло издаването на вестник "Учителско дело" в продължение на 10 години.

От Министерството на образованието посочиха, че още с встъпването си в длъжност просветният министър Красимир Вълчев е наредил на началниците на регионалните управления на образованието и на директорите на училища да не допускат оказването на административен натиск върху учителите при избора и оценяването на учебници./БГНЕС