Климатичните промени приоритет на САЩ

Администрацията на Джо Байдън възнамерява да постави проблема с изменението на климата на планетата в центъра на своята външна политика, подчерта американският държавен секретар Антъни Блинкен, говорейки в Анаполис (Мериленд) близо до Вашингтон в реч за необходимостта от преодоляване на международната криза, причинена от глобалното затопляне.

"Ще поставим климатичната криза в центъра на нашата външна политика и стратегия на националната сигурност, както президентът Байдън ни нареди да направим още през първата ни седмица на поста", каза американският държавен секретар.

Той обаче отбеляза, че това не означава, че Вашингтон ще третира "напредъка на други страни в областта на климата" като причина да си затваря очите за "лошо поведение в други области", важни за националната сигурност на САЩ. "Климатът не е разменна монета. Това е нашето бъдеще", каза дипломатът.

„Изменението на климата може също да създаде нови конфликти“, каза Блинкен. Той обърна внимание на затоплящия се климат в Арктика, в резултат на което Северният морски път става плавателен за по-дълъг период. "Русия се възползва от тази промяна, за да се опита да установи контрол върху нови пространства. Тя модернизира своите бази в Арктика и изгражда нови, включително една, разположена само на 300 мили от Аляска", каза държавният секретар. "Китай също засилва присъствието си в Арктика", добави той.

Според ръководителя на американската дипломация, все по-голямо внимание се обръща на изменението на климата в рамките на Северноатлантическия алианс. „В НАТО има консенсус, че трябва да адаптираме готовността на нашите въоръжени сили към неизбежността на изменението на климата, както и да намалим зависимостта на алианса от изкопаеми горива, което е едновременно източник на уязвимост и замърсяване”, подчерта той.

През март Николай Корчунов, пълномощник и висш служител на Арктическия съвет на руското външно министерство заяви, че Русия е предприела необходимите стъпки за осигуряване на сигурността в Арктика в отговор на нарастващия фокус на НАТО върху региона. Според Корчунов, днешното развитие на ситуацията „потвърди правилността на взетите решения, насочени към запазване на Арктика като зона на мир, ниско напрежение, устойчиво развитие и сътрудничество“. /ТАСС