Климатичните изменения променят цветовете на есенните пейзажи

Североизточната част на Америка е известна със своята червена, оранжева и жълта есенна окраска на листата, но експерти казват, че изменението на климата притъпява цветовете и отлага пиковия сезон, пише Питър Хътчинсън за АФП. Това предизвиква безпокойство за туристическа индустрия в региона, която реализира многомилиардна печалба от любителите на есенните пейзажи.

Според природозащитниците, по-високите температури и по-силните валежи поддържат листата по-зелени за по-дълго, докато екстремни метеорологични явления като горещи вълни и бури оголват дърветата, преди листата им да се обагрят през есента.

„Изменението на климата прави по-малко вероятно да получим тези перфектни есенни цветни картини“, каза Анди Финтън, горски еколог от природозащитната организация в Масачузетс.

Няколко деликатни фактора се комбинират, за да превърнат листата в живите цветове, които картичките от Нова Англия разкриват, а посетителите, които се стичат в щати като Върмонт, Мейн и Ню Хемпшир наблюдават всеки октомври.

Правилната комбинация от топлина и валежи през лятото, последвана от слънчеви дни и по-хладни нощи, когато дните започват да намаляват, е необходима за разграждането на хлорофила, разкривайки жълтите и оранжевите каротеноидни пигменти, които придават на листата на ясена и брезата златист оттенък.

Но по-сложният процес, чрез който листата произвеждат захар, която създава червените антоцианови пигменти, наблюдавани в захарния клен, тревожи най-много специалистите.

По-горещите дни, в съчетание с по-топлите нощи и облачното небе, причинени от увеличените валежи, забавят фотосинтезата, застрашавайки онези наситено червени цветове, обичани от „съзерцателите на листа“.

„Това, което ще видите, са по-заглушени цветове“, каза Финтън.

Много американци, предприемат пътувания, за да се полюбуват и снимат есенните цветове.

Много уебсайтове се опитват да предскажат къде и кога ще настъпи пика на есенната окраска на листата на юг през Нова Англия, включително Масачузетс и Кънектикът, и в Ню Йорк.

Но еколозите казват, че изменението на климата изтласква сезона назад, което прави по-трудно да се предвиди кога ще се оцветят листата и заплашва да съкрати периода, ако бъде последван от бързо застудяване.

Стефани Спера, учен по околна среда от университета в Ричмънд, изучава въздействието на изменението на климата върху есенните листа в Национален парк Акадия в Мейн.

„Това, което виждаме, е, че е с около цяла седмица по-късно, отколкото бе през 50-те години на миналия век“.

Барбара Брумър, теренен биолог от офиса на Nature Conservancy в Ню Джърси, счита, че тази година есента е закъсняла поне с две седмици в сравнение с „обичайното, което се е случвало преди 100 години“.

Есенният туризъм е сериозен бизнес на североизток. Той допринася с 300 милиона долара само за икономиката на Върмонт всяка година, според официални данни.

През есента всеки ден над 500 души посещават салона за палачинки на Поли в Ню Хемпшир, за да се удивят на цветовете, изложени в Белите планини.

Ресторантът записва кога листата променят цвета си от 70-те години на миналия век, за да следят как времето се отразява на стъпалата.

„Есента е огромна част от нашия бизнес и клиентите биха попитали „Кога е най-доброто време за посещение?“, добавя друг собственик, „определено загрижен“ за изменението на климата.

По-високите температури и влагата също помагат на инвазивните вредители и болести да живеят по-дълго и да се разпространят по-надалеч, според Пийт Смит, мениджър на програма за градско горско стопанство в Arbor Day Foundation.

Екстремните метеорологични явления също всяват хаос.

През септември силен дъжд и мощни ветрове, донесени от урагана Ида, изкорениха дървета и обрулиха листата от клоните.

Еколозите също са обезпокоени за обгарянето на листата, явление, наблюдавано това лято в западните САЩ, когато бруталните температури изгориха листата в кафяв цвят, лишавайки ги от пигментите им.

Те казват, че въглеродните емисии трябва да бъдат намалени и горите да се опазят, за да се опазят листата.

Въпреки че признават, че темата може да не е водеща в дневния ред на Cop26, здравите листа означават здрави гори, които са от съществено значение за околната среда. И не само. Обагрените в червено есенни листа са и радост за душата. / БГНЕС