Това означава, че през следващите години голяма част от продукцията, която сме свикнали да виждаме в магазините днес, може да изчезне.
Смяната на сезоните може да наруши естествения жизнен цикъл на културата и ще разруши цели земеделски области, традиционно изхранващи фермерите.
Ето някои от храните, за които можем да си спомняме с носталгия след години:
1. Кафе. Кафето е най-популярната напитка в света, като всеки ден се изпиват около 2 милиарда чаши. За да задоволят огромното търсене, през 2020 г. фермерите са произвели близо 10 милиарда килограма кафе на зърна. Растенията кафе, обаче, са измъчвани от разрушителна гъба, наречена „ръжда по листата“, която се размножава при повишаването на температурите в Латинска Америка. Ръждата по листата кара растението кафе да спре фотосинтезата, тъй като листата са покрити със спори с цвят на желязо. Между 2012 г. и 2017 г. ръждата по листата е причинила повече от 2,5 милиарда евро щети и загуби, което пък е принудило почти 2 милиона фермери да се откажат от този бизнес.