Клинт Истууд се оттегля от филмовия свят

Легендата на седмото изкуство, американският актьор и режисьор Клинт Истууд, се оттегля от филмовия свят на 92-годишна възраст. Както казва той, „трябва да остарееш достойно“.

Звездата от "Мръсният Хари" информира обществеността, че повече няма да прави филми.

„Вярвам, че способността да остаряваш достойно е ценно умение. За мен е твърде късно“, написа 91-годишният актьор в Туитър с колаж от снимки от различни периоди от кариерата си, продължила повече от 60 години.

От известното му превъплъщение в „За шепа долари“ до „Момиче за милиона долара“, Истууд е изиграл безброй много запомнящи се роли. И всичките му герои на големия екран са били на най-високо ниво.

Клинт Истууд е роден през 1930 г. в Сан Франциско. Семейството му често се мести в градове в Западното крайбрежие на Съединените щати заради работата на баща му.

Истууд прекарва тийнейджърските си години в Окланд, където завършва през 1949 г. техническа гимназия. Той е работил на бензиностанция с баща си, а също е бил дървосекач, спасител на плажа, пожарникар в стоманодобивна фабрика, чистач на басейни и т.н.

В началото на 50-те години той се увлича по актьорското майсторство. Печели световна слава най-вече благодарение на участието си в уестърни. Успешен е и като режисьор, продуцент и композитор.

Носител е на множество награди, включително две награди „Оскар“ за най-добър режисьор и две за най-добри актьорски постижения, „Златен глобус“, „Сезар“, DGA (наградите на Американската режисьорска гилдия).

Истууд има „най-малко седем“ деца. От първата си съпруга Маги Джонсън има две деца - Кайл и Алисън. Той също така има син Скот и дъщеря Катрин от връзката си с Жаклин Ривърс, дъщеря Франческа от актрисата Франсис Фишър и дъщеря Морган от Дийн Руиз. /БГНЕС