Клинтън: Изтеглянето от Афганистан ще има тежки последици

Бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън предупреди за "тежки последици" от решението на президента Джо Байдън да изтегли американските войски от Афганистан.

Хилари Клинтън заяви пред Cи Ен Ен, че има риск талибаните - ислямистката група, свалена през 2001 г. от американската инвазия - да поемат контрола над страната, като върнат с нова сила гражданската война и потоците от бежанци.

САЩ обявиха, че целта им е да завършат изтеглянето на войските си до 11 септември.

Талибаните извършват напоследък все повече атаки.

„Това наричаме порочен проблем“, каза Клинтън пред Cи Ен Ен. "Има последствия, както предвидени, така и неволни от оставането и напускането", каза тя.

Клинтън, подобно на Байдън е демократ, силно подкрепящ намесата на САЩ в Афганистан след атентатите от 11 септември през 2001 г.

В момента най-малко 2500 американски войници са разположени като част от 9600-членната афганска мисия в НАТО.

Президентът заяви, че изтеглянето на САЩ е оправдано, тъй като американските сили са гарантирали, че страната вече не може да бъде база за чужди джихадисти, които планират заговор срещу Запада.

Клинтън беше категорична, че потенциалният колапс на афганистанското правителство и евентуално поемане на властта от страна на талибаните може да доведе до нова гражданска война.

Тя заяви, че е важно да се защитят "хилядите афганистанци", които са работили със САЩ и НАТО по време на конфликта, и каза, че трябва да бъде създадена обширна визова програма, която да осигурява закрила на всички бежанци. /БГНЕС