Клипърс елиминираха Джаз за първи финал в Западната конференция

Терънс Ман наниза рекордните в кариерата си 39 точки, а Ел Ей Клипърс се класира за първия си финал в Западната конференция в историята на организацията след успех над поставения под номер 1 Юта Джаз със 131:119 в „Стейпълс Сентър“.

Ман (ц) изигра страхотен мач и вдъхнови Клипърс за победата над Джаз.

Четвъртият сийд Клипърс спечели последните четири мача в полуфиналната серия с „джазмените“ след загуби в първите две срещи в Солт Лейк Сити, за да се поздрави с крайната победа с 4-2. Тимът изоставаше в мач номер 6 с 25 точки в третата четвърт, но успя не само да навакса огромния дефицит, но и да се поздрави с успеха. 24-годишният Ман бе страхотен в едва втория си старт в плейофите, стреляйки 15/21 от игра и 7/10 от тройката пред 17 100 зрители в залата на калифорнийци.

Пол Джордж добави 28 точки, девет борби и седем асистенции за „ножиците“, които бяха без Кауай Ленард, пропуснал втори пореден мач заради контузия на коляното. Реджи Джаксън се отчете с 27 точки и десет асистенции за победителите. За Джаз голямата им звезда Донован Мичъл, който играеше с проблем в глезена, остана на косъм от трипъл-дабъла – 39 точки, девет борби и девет асистенции. Ел Ей Клипърс ще се бори за първо място на финала в НБА срещу Финикс Сънс, който също има проблеми в състава, след като ветеранът Крис Пол влезе в коронавирусния протокол и ще отсъства две седмици.

На Изток, Джоел Ембийд и Филаделфия 76-ърс доведоха серията с Атланта Хоукс до седми мач след успех в залата на „ястребите“ със 104:99.

Тобайъс Харис и Сет Къри вкараха по 24 точки, а Ембийд добави дабъл-дабъл – 22 пункта и 13 борби, за да помогне на Сиксърс да преодолеят двуцифрено изоставане на почивката. Победата на Фили означава, че и двете полуфинални серии на Изток ще бъдат решени в седми мач, след като Милуоки Бъкс надви Бруклин Нетс в шестия двубой в четвъртък.

Ембийд (л) завърши с дабъл-дабъл за Фили.

Тайрийз Макси добави 16 точки и седем борби за победителите, които отвърнаха на предизвикателството след като отстъпиха в предишния двубой, водейки по едно време с 26 точки. Трей Йънг бе над всички за Атланта с 34 пункта и 12 асистенции, които търсят първо място във финала на Източната конференция от шест години насам. Мач номер 7 ще се изиграе в неделя в залата на първия поставен Филаделфия. /БГНЕС