Клисура почете паметта на загиналите за свободата на България

Паметта на загиналите герои за свободата на България бе почетена в Клисура с тържествена митинг-заря. Служебният министър-председател Димитър Главчев прие почетния строй в Клисура по повод 148 години от Априлското въстание, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Клисура изиграва важна роля в Априлското въстание през 1876 г. Революционерът Никола Караджов, който е представлява града на събранието в Оборище, лично доставя прочутото „Кърваво писмо“ на Тодор Каблешков в Клисура.

Решителните сражения на клисурци с османските турци се разиграват на около 2 км от града в местността „Зли дол“. Там е произведен и първият изстрел на черешовото топче. С него е свързано името на другия прочут клисурец – Боримечката. Истинското му име е Иван Танков. Неговият подвиг и саможертва са описани в редица литературни и филмови произведения, включително и в романа „Под игото“ на Иван Вазов.

Въпреки героизма на въстаниците превъзхождащите ги турски сили, водени от Тосун бей, успяват да ги победят. Това слага край на въстанието в града и започва неговата Голгота. Над 400 души са загинали, предимно жени и деца. Унищожени са двете училища, църквата и над 800 къщи. Останалите живи жители на Клисура са принудени да потърсят убежище в Копривщица. /БГНЕС