Ключов пленум на БСП, Столетницата решава ще участва ли в правителство

За неделния ден е насрочен ключов пленум на БСП, предаде репортер на БГНЕС.

На събранието на левицата членовете й и коалиционните и партньори ще обсъдят резултатите от срещата на червените депутати с представители на „Има такъв народ“ в събота, и ще вземат решение дали разговорите между двете партии да бъдат продължени. Лидерът на БСП Корнелия Нинова трябва да получи мандат от Националния съвет на партията, който да дава зелена светлина за нови бъдещи преговори с партията на Слави Трифонов, и евентуално решение за това под каква форма левицата ще подкрепи бъдещото правителство.

Очаквано на пленума ще бъде поставен и въпросът за оставката на Корнелия Нинова. Вътрешнопартийната опозиция от години настоява лидерът Нинова да понесе отговорност за загубата на гласове от партията.

„Някои другари настояват да не се подкрепя правенето на правителство: първо беше искането на тази група през 2017 г. да се направи коалиция с ГЕРБ, на което аз категорично се противопоставих; второ, още преди протестите миналата година предложих да направим подписка и да инициираме такива протести – тези хора отказаха и предложиха да се направи кръгла маса с ГЕРБ. Сега тези хора заявяват да не се прави правителство – това е закономерност в опита БСП да се проваля политиката на партията“, така пред БНТ в събота Нинова коментира очакваното искане за оставката й.

На Пленума се очаква Корнелия Нинова да представи План за преодоляване на срива в БСП с цялостен обективен анализ и конкретни решения за постигането на по-добър резултат на левицата./БГНЕС