Ключовите служебни министри на Гърция и техните правомощия, здравният - роден в България

Новият служебен кабинет в Гърция положи клетва след изборите на 21 май, тъй като избраните политици не успяха да съставят правителство, предаде репортер на БГНЕС.


Служебното правителство, състоящо се от 20 министри и министър-председател, е избрано от непартийни кандидати, а министър-председателят е ръководител на една от висшите съдебни инстанции в Гърция: Върховния съд, Сметната палата или Държавния съвет.

Служебното правителство ще бъде на власт до изборите на 25 юни, като основната му функция е да гарантира гладкото протичане на изборния процес. Въпреки това, в малко вероятния случай, когато изборите не дадат резултати за квалифицирано мнозинство на първата партия и преговорите за коалиция се провалят, управлението на служебното правителство се удължава до следващия тур на изборите. Това включва провеждането на предизборна кампания, стриктно прилагане на волята на гражданите и стриктно спазване на изборното законодателство.

Освен това задължение на служебното правителство и на отделните министри е да отговорят на спешни въпроси, които биха възникнали по време на управлението им, да работят по текущи въпроси и да вземат решения, които не могат да бъдат отлагани. Те обаче не могат да представляват страната на европейски или световни срещи на върха. Ако е необходимо, президентът Катерина Сакеларопулу поема тази отговорност.

Служебните министри трябва да бъдат партийно неутрални, за да гарантират безпристрастност и обективност в политическите си действия и да не бъдат възприемани като фаворити на една политическа фракция спрямо друга преди изборите.

БГНЕС представя биографиите на някои от най-важните министри от служебното правителство:

Министър на външните работи

Министерството на външните работи ще бъде в ръцете на Василис Каскарелис. Каскарелис е член на Гръцката дипломатическа асоциация от 1974 г. Бил е посланик на Гърция в Западен Берлин в периода на падането на стената. В периода 1994-2000 г. е представител на Гърция в ООН, където води преговорите между Гърция и Северна Македония. В периода 2000-2004 г. е представител на Гърция в НАТО. От 2004 г. до 2009 г. Каскарелис е представител на Гърция в ЕС и участва в ключови решения като Договора от Лисабон и съдейства за включването на Кипър в ЕС, както и за стартирането на процеса на присъединяване на Турция към ЕС. През 2009 г. става посланик на Гърция в САЩ, а в периода 2011-2013 г. е главен секретар на Министерството на външните работи.

Министър на икономиката

Мантията на служебен министър на икономиката ще бъде поета от Теодорос Пелагидис, който от 20 септември 2020 г. е заместник-председател на Bank of Greece. Пелагидис има дълга и впечатляваща кариера в областта на икономиката, като през 2004 г. преподава икономически анализ в университета в Пирея, през 2012 г. е старши научен сътрудник на НР в института "Брукингс" в САЩ, а през 2015 г. работи като експерт в службата за вътрешна оценка на МВФ за оценката на гръцкия спасителен план. През 2018 г. работи и в ЕК за плана "Хоризонт 2020".

Министър на развитието и инвестициите

Министър на развитието и инвестициите в служебното правителство ще бъде Елени Лури, преподавател в Атинския университет и бивш вицепрезидент на Банката на Гърция в периода 2008-2014 г. От 2001 г. Лури е професор в Атинския университет, а от 2015 г. е президент на учебното заведение. Тя е работила и като доцент в Оксфорд и Лондонското училище по икономика. Работила е и по програми на ОИСР, Световната банка, CEPR и ЕК. От 2013 г. е член на изпълнителните съвети на Института за икономически и индустриални изследвания и на Гръцкия институт за европейска и външна политика.

Министър на отбраната

Служебният министър на отбраната е пенсионираният военен Алкивиадис Стефанис. Стефанис е бил началник на Генералния щаб на гръцката армия в периода 2017-2019 г. Бил е и заместник-министър на отбраната в периода 2019-2021 г. От 1982 г. служи на различни високи постове и административни длъжности в гръцката армия, а от 2000-2002 г. е адютант на сухопътните войски на Гърция. Бил е военен представител на Гърция в НАТО. През октомври 2019 г. е избран за координатор по въпросите на имиграцията, а през 2022 г. - за съветник по въпросите на пограничните райони и Света гора.

Министър на здравеопазването

Министър на здравеопазването е Анастасия Котаниду. Тя е родена в България и е завършила Медицинския университет в София. Котаниду е пневмонолог и е била председател на изследователския комитет за придобиване на интензивно отделение по време на пандемията от Ковид-19. Била е и ръководител на едно от интензивните отделения в болница "Евангелисмос", където работи, и координатор на отделенията за интензивни грижи в цяла Гърция по време на пандемията.

Министър на околната среда и енергетика

Служебен министър на околната среда и енергетиката е Пантелис Капрос. Капрос е професор по енергийна икономика и бизнес изследвания в Политехническия университет "Мецовио" в Атина, както и по икономика в Сорбоната. От 1995 г. до 2000 г. е в изпълнителния съвет на Националната гръцка енергийна компания, а от 2000 г. до 2004 г. е първият председател на регулаторния орган по енергетика. Работил е в E3MLAB за разработване и използване на мащабни математически модели за икономиката, енергетиката и околната среда. Капрос има и голям опит като консултант на фирми от частния сектор.

Служебното правителство на Гърция, което положи клетва в петък, 26 май, има за задача да поведе страната към втория тур на изборите на 25 юни и да осигури гладкото функциониране на страната преди това. / БГНЕС