Клонирани камили превземат арабския свят

Клонирането е в голямо търсене в конкурентния свят на камилските конкурси за красота, стимулирайки учени от клиника в Дубай да работят денонощно, за да произвеждат копия от въглерод.

Не всяко животно е благословено с така търсените увиснали устни и висок, елегантен врат, но сега технологиите позволяват на богатите клиенти да заменят най-красивата си камила с такава, точно такава!

В Центъра за репродуктивна биотехнология, с изглед към извисяващите се небостъргачи в ОАЕ, учените се взират в микроскопи, докато десетки клонирани камили се скитат навън.

„Имаме толкова голямо търсене на клониране на камили, че не можем да се справим“, каза научният директор на центъра Нисар Уани пред АФП.

Конкурсите за красота не са единственият двигател на индустрията за клониране на камили. Много клиенти искат да възпроизведат състезателни камили или животни, които произвеждат големи количества мляко. Но „кралиците на красотата“ са най-популярната поръчка.

Клиентите от Персийския залив плащат между 200 000 и 400 000 дирхама ($54 500-$109 000), за да дублират бързоходни едногърби камили. Камилите дефилират по прашни писти по целия регион и се разглеждат внимателно от съдиите, които от време на време откриват ботокс и козметични пълнители, добавяйки подправка към скандалите по състезанията с високи залози.

Сауд Ал-Отайби, който провежда търг за камили в Кувейт, каза, че преценката на клиентите за външния вид на животните е от ключово значение за неговия бизнес.

„Цената на камилата се определя според нейната красота, здраве и това колко добре е известна породата“, каза той пред АФП.

Що се отнася до младите животни, „клиентите искат да видят майката, за да определят красотата й, преди да купят камилата“, добави той.

Преди 12 години Дубай създава първата клонирана камила в света.

Инджаз, женска, чието име означава "постижение" на арабски, е родена на 8 април 2009 г., след повече от пет години работа на Уани и други.

"Сега произвеждаме много, може би повече от 10 до 20 бебета всяка година. Тази година имаме 28 бременности (досега), миналата година имахме 20", каза Уани с гордост.

Центърът произвежда „състезателни шампиони, животни с високо производство на мляко и победители в конкурси за красота, наречени Кралици на красотата“, добави Уани, седнала в лаборатория до полуготово тяло на клонирана камила в стъклен съд.

Известни като „корабите на пустинята“ и използвани някога за транспорт през пясъците на Арабския полуостров, камилите са символи на традиционната култура на Персийския залив. Сега, след като бяха заменени с джипове с газ, като основен вид транспорт, те се използват за състезания, месо и мляко.

"Ние сме клонирали камили, които произвеждат повече от 35 литра мляко на ден", каза Уани, в сравнение със средно пет литра при нормални камили.

Камилското мляко обикновено се намира до обикновеното мляко в супермаркетите в Персийския залив, а месни продукти като камилско карпачо се сервират в изискани ресторанти.

Клонирането на кучета, крави и коне е популярно в много страни, въпреки че групите за защита на животните казват, че процесът причинява излишни страдания на животните, които осигуряват яйцеклетките и носят ембриони.

Със заповеди, обхващащи клиники за клониране в Обединените арабски емирства, единствените подобни съоръжения в Персийския залив, учените разработват нови техники, за да бъдат в крак с темпото.

Женските камили раждат само едно малко на всеки две години, включително периода на бременност от 13 месеца. Но развъдните центрове използват сурогатно майчинство, за да увеличат броя на потомството, независимо дали с клониране или традиционно развъждане.

"В този процес, който наричаме многократна овулация и трансфер на ембриони, ние свръхстимулираме женските шампиони и ги отглеждаме с мъжки шампиони", обясни Уани. "Ние събираме ембрионите от тези женски след седем до осем дни и след това ги поставяме в сурогатни майки, които са предимно обикновени животни."

Алтернативно, клонирани камили могат да бъдат създадени чрез поставяне на ДНК от клетки в яйчниците на желаното животно в яйца, взети от сурогатните майки.

"Тези майки носят бебетата до термина и вместо да произвеждаме едно бебе веднъж в годината, можем да произведем много от тези животни."

Клонирането не е само за тези, които искат да притежават елитни камили. Понякога клиентите просто искат да възпроизведат любимо животно след внезапна смърт.

Уани, която започва работа в клиниката през 2003 г., каза, че най-гордият ѝ момент е раждането на Инджаз - а най-лошият момент е нейната смърт.

"Тя почина тази година", каза тя. "Когато дойдохме една сутрин, тя беше с разкъсана матка. Опитахме се да я спасим, доколкото е възможно. Това беше най-тъжният момент." /БГНЕС