Клоп: Келъхър е най-добрият втори вратар в света

Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп заяви, че трябва да има място за сантименталност във футбола след решението му да запази вяра в Куимин Келъхър за финала на Карабао Къп с Челси.

„Червените“ стигнаха до трофея след страхотна драма с дузпи. Келъхър не направи нито едно спасяване при успеха с 11:10, като триумфът на мърсисайдци бе гарантиран след пропуск на колегата на младия страж от другата страна – Кепа Арисабалага, който влезе като резерва в продълженията, за да пази при дузпите, но изпълнението му мина над вратата. Клоп можеше да се спре на Алисон Бекер, но реши да остане верен на човека, който помогна на тима да стигне до финалния сблъсък.

Куимин Келъхър.

Дори в професионалния футбол трябва да има място за сантименталност. Куимин Келъхър е е младо момче, играе във всички турнири, какво да направя? Аз съм две неща – професионален мениджър и човешко същество, и човешкото същество спечели. Той го заслужава. На тренировъчната база имаме стена, на която са всички вратари с трофеи и Куимин вече е един от тях – така и трябва да бъде, наистина брилянтно“, каза германецът пред Sky Sports. Ливърпул остава в борбата на четири фронта, но Клоп не витае в облаците. „Това е началото, не сме наивни. Нуждаем се от късмет – имахме го днес, резултатът можеше да бъде 5:5“.

Германският специалист похвали и титулярния си страж Алисон. „За мен Алисон Бекер е най-добрият вратар в света. Има и други добри вратари, разбира се, но той е абсолютно неземен. Ако трябва да бъда честен, Куимин Келъхър е най-добрият втори вратар в света. Мачът, който изигра тази вечер, беше наистина невероятен“, завърши Клоп.

Томас Тухел сподели, че не съжалява за решението си да замени Едуар Менди с Кепа Арисабалага при поражението на неговия Челси от Ливърпул във финала на Купата на Лигата след изпълнение на дузпи.

В края на второто продължение след нулевото равенство в редовното време, германецът смени Менди, който се представи на много високо ниво в близо 120-те минути на терена, с испанския страж. Кепа обаче не успя да регистрира нито едно спасяване, като се отчете с решителния пропуск за загубата с 10:11 от мърсисайдци след удар извън очертанията на вратата. Решението на Тухел бе поставено под въпрос заради брилянтната игра на Менди на „Уембли“ и фактът, че стражът помогна на Сенегал да триумфира с Купата на Африка именно след изпълнение на дузпи във финала с Египет.

Кепа (л) смени Менди (д) в края на продълженията.

Независимо от поражението, Тухел бе категоричен, че би взел същото решение. „Футболът може да бъде брилянтна игра и мачът бе такъв, не съжалявам за нищо. Дадохме всичко от себе си и срещата бе наистина много качествена. Нуждаеш се от малко късмет, вкарахме три пъти, имахме стопроцентови положения, те имаха такива, беше справедливо да завършим при равенство в редовното време. И преди имахме случаи, при които вкарвахме Кепа за дузпите, той е малко по-добър в този аспект от играта от Едуар и точно заради това взех решението да направя смяната. Необичайно е всички 11 полеви играчи да трябва да изпълняват дузпи, той избърза. Понякога тези неща могат да се обърнат срещу теб, но ги правиш, когато трябва да ги направиш, не когато хората могат да те съдят за решението“, коментира той за Sky Sports.

Имаше четири отменени гола, като един от тях бе на Ромелу Лукаку заради засада – положение, което германецът постави под съмнение. „Отмененият гол за Ромелу е много тънка ситуация, има лоши чувства заради това отсъждане“, завърши Тухел. /БГНЕС