Клоп: Това е най-специалният трофей, който съм печелил

Това е най-специалният трофей, който съм печелил. Така мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп описа първата спечелена купа за сезон 2023/24, след като мърсисайдци пречупиха Челси с 1:0 след продължения във финала на турнира Карабао Къп. В герой за „червените“ се превърна капитанът им Върджил ван Дайк, който бе точен с глава в 118-та минута на двубоя.


„Това, което се случи този следобед, е абсолютна лудост. Тези неща не са възможни. Невероятно е това, което стана. Толкова съм горд да бъда част от него. Уау. Лудостта е, че го заслужавахме. В някои ситуации извадихме късмет, в други те имаха късмет. Мачът беше много труден – почти 150 минути с продълженията. Почти съм сигурен, че когато вкарахме децата в игра в допълнителното време хората са си казали „Това беше, те предават мача“. Изобщо не беше така, трябваха ни свежи крака. Те бяха такива, но и много млади. Всички се справиха невероятно, нямам думи“, каза щастливият германец, за когото това бе втори триумф в надпреварата след 2022 година.

„Това е най-специалният трофей, който съм печелил. Абсолютно изключително. Иска ми се да изпитвам гордост по-често, тази вечер преобладава именно това чувство. Не ми пука за наследството, което оставям, не съм тук, за да създавам такова, а да си върша работата. Научихме толкова много за всички тези години. От време на време е хубаво да има за какво да празнуваш, това беше толкова специално“, добави Клоп.

Колегата му начело на Челси Маурисио Почетино логично бе разочарован от загубата. Челси имаше своите шансове, особено през второто полувреме, но пропуски на Конър Галахър и страхотните намеси на Куимин Келехър оставиха Ливърпул в играта след редовните 90 минути, където „сините“ не бяха на ниво и в крайна сметка бяха наказани малко преди да стане време за дузпи.


„Винаги е трудно да загубиш финал, защото имаш шансовете. Един мач е. Загубихме в последната минута на двубоя. Толкова болезнено. Сега трябва да извлечем позитивите, за да бъдем по-добри занапред. Наистина бяхме конкурентни. Мисля, че в определени моменти от срещата заслужавахме повече. Но когато не вкараш с шансовете, които имаш – 5-6 чисти положения, е трудно да спечелиш финал. Трябва да си ефективен пред противниковата врата. Поздравяваме Ливърпул и продължаваме напред“, каза аржентинският специалист, който призна още, че умората, налегнала футболистите на лондончани, е довела до желание на тима да търси дузпи:

„Някои от играчите като Конър Галахър и Бен Чилуел започнаха да усещат огромна умора. Трябваше да ги сменим в продълженията. Отборът започна да си мисли, че дузпите ще бъдат добра алтернатива за нас. Но не можем да виним никого, усилието беше налице. Всичко опира до това да продължим да вярваме в този проект. Не спечелихме трофея, но продължаваме напред“, добави Почетино, който остава без трофей като мениджър в Англия. /БГНЕС