Клоп: Успешното обжалване на Сити не е добър ден за футбола

Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп заяви, че „денят не е бил добър за футбола“ след успешното обжалване на Манчестър Сити срещу двугодишната забрана извън Европа за нарушавание на Финансовия феърплей.

Клоп не остана доволен от решението на КАС за отмяна наказанието на Сити.

Не смятам, че вчерашният ден беше добър за футбола, ако трябва да бъда честен. Финансовият феърплей е добра идея. Той съществува, за да предпазва клубовете и турнирите, така че никой да не харчи повече от позволеното, и да бъде сигурен, че похарчените средства са базирани на правилните източници“, започна той на днешната си виртуална пресконференция. „Гражданите“ спечелиха обжалването си в Спортния арбитражен съд (КАС) в понеделник, което означава, че ще участват в Шампионската лига догодина. КАС отсъди, че Сити не са нарушили правилата на Финансовия феърплей, укривайки финансиране под формата на спонсорство. „Не съм аз този, който трябва да съди за тази ситуация и не го правя, но смятам, че трябва да се придържаме към тази рамка на Финансовия феърплей. Надявам се той да остане, защото слага някакви граници, които клубовете не трябва да преминават – това е добро за футбола. Ако започнат злоупотреби с правилника, богатите хора и страни ще започнат да правят каквото си искат. Това ще направи турнирите много трудни и мисля, че това автоматично ще доведе до т.нар. световна Суперлига с 10 клуба, и нещата ще зависят от това кой е собственик на клубовете, а не от имената им. Има смисъл от тези правила“, добави още германецът. Клоп каза, че мястото на Сити в ШЛ през следващия сезон ще бъде от полза на Ливърпул, който догодина ще се опита да защити титлата си. Те няма да имат сега 10 или 12 мача по-малко – никой друг тим нямаше да има шансове при това положение“. Ливърпул гостува на Арсенал в сряда, знаейки, че при поражение няма да имат възможността да подобрят рекорда на „небесносините“ от 100 точки във Висшата лига преди два сезона. При три оставащи кръга съставът има 93 пункта, докато Сити е със 72. Междувременно, колегата на Клоп в Тотнъм – Жозе Моуриньо, окачестви решението на КАС като „подигравка“.При всички случаи решението е подигравка, защото ако Сити не са виновни, то тогава те не трябва да бъдат глобявани. Ако не си виновен, не трябва да те глобяват. Ако са виновни, решението отново е подигравка и клубът трябва да бъде наказан извън евротурнирите. Не знам дали те са виновни или не, но при всички случаи решението не е коректно. Мисля, че това ще бъде края на Финансовия феърплей, защото няма смисъл от него. Искам той да бъде използван по правилния начин. В момента говорим за Манчестър Сити, но в миналото и други клубове са изпадали в подобна ситуация. Мисля, че е по-добре да отворим вратата на цирка и да пуснем всички да се забавляват“, завърши в типичния си стил португалецът. „Шпорите“ гостуват на Нюкасъл в сряда вечер.

Сити ще играят и през следващия сезон в ШЛ, след като спечелиха обжалването си пред КАС.

Наставникът на Сити Пеп Гуардиола заяви, че тимът му заслужава извинение, след като вчера Спортният арбитражен съд (КАС) отмени двугодишната забрана извън Европа – решение, което той определи като „добър ден за футбола“. "Жозе и другите мениджъри трябва да знаят, че нашата репутация беше накърнена. Трябва да ни се извинят. Защото, както казах на няколко пъти в миналото, ако сме направили нещо погрешно, ще приемем решенията на УЕФА и КАС, защото сме сбъркали. Имаме правото да се защитим, когато смятаме, че сме направили нещата както трябва. Трима независими съдии казаха това. Вчера беше добър ден за футбола, защото играем по същите правила, по които играят всички клубове в Европа. Всички те. Ако нарушим правилата на ФФП, ще бъдем наказани. Имиджът ни пострада. Немалко хора казаха, че сме мамили и лъгали. Ние обаче сме изключително щастливи, защото защитихме това, което показахме на терена с изявите си“, започна Пеп на виртуалната си пресконференция преди домакинството на Борнемут. /БГНЕС