Клуб на заклети ергени възражда стар комичен обичай

С колоритният местен обичай Тулум - Ергенска сватба, днес във великотърновското село Козаревец се забавляваха млади и стари. Старинният ритуал се изпълнява само от мъже, като осмива старите ергени и ги подканва да се оженят. Самодейци от читалището и ергени от селото се включиха с много хумор в празника, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

За обичая в село Козаревец има писмени данни в читалището от 1930 година. Ритуалът протича като забавен маскарад с комични елементи и се изпълнява само от мъже. Самодейци и ергени се превъплъщават в различни роли на роднини и приятели на младото семейство.

Пред БГНЕС Петко Петков, худ. ръководител, член на настоятелството на НЧ „Земеделец"- Козаревец каза, че обичаят се радва на огромен интерес. "Обичаят Тулум - по нашенски - ергенска сватба, е от маскарадните езически обичаи в българския народен фолклор. Основно цели да бъдат осмяни старите ергени – затова се правят тези обреди – засевки, бръснене, да бъдат белязани пред обществото, да им се напомни, че им е дошло времето и те да влязат в лоното на съпрузите!", разказва Петко, който се превъплъщава в попа.

Илиян Илиянов, приятелка на булката: "..Аз съм в ролята на Мария, приятелка на булката, отиваме сега да вземаме булката и купонът продължава цяла нощ! И мойто време ще дойде, но не сега - още съм малка!", казва с насмешка "приятелката"./БГНЕС