Клубове от цялата страна с общонационален протест пред БФС

Клубове от цяла България ще излязат днес на общонационален протест пред сградата на Българския футболен съюз в Бояна. Протестните действия се организират заради недоволството от страна на управлението на сегашния президент на централата Борислав Михайлов.

Привърженици на ЦСКА стартираха протестите пред БФС с палатков лагер.

Седмицата започна с палатков лагер на привърженици на ЦСКА пред сградата на футболния съюз. Фенове на „армейците“ се заканиха да стоят там безсрочно, докато не се стигне до промяна на сегашното ръководство, което въпреки свикания конгрес на 18 март, на който 76 делегати избраха Димитър Бербатов за президент, на практика продължава да ръководи българския футбол. Протестът бе подкрепен от „силните“ лица в ЦСКА, начело със Стойчо Младенов и неговия щаб, както и от изпълнителния директор на клуба Филип Филипов, който отнесе наказание от една година извън футбола заради присъствието си на Конгреса преди около две седмици.

В понеделник тарторът на Сектор Г Иван Велчев-Кюстендилеца обяви, че ще има по-голяма мобилизация на фенове в петък пред Министерски съвет, а ден по-късно стана ясно и организирането на протест от цялата страна, който отново ще се проведе пред сградата на БФС. В него ще се включат няколко областни града с инициативи по места. Да изразят недоволството си срещу недемократичното управление на Борислав Михайлов се подготвят фенове и клубове в Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Пазарджик, Ямбол. Привържениците на двата най-големи клуба в Пловдив – Ботев и Локомотив, също се опълчиха на статуквото, а плакати с искане за оставка на Михайлов плъзнаха из цялата страна.

Междувременно, Бербатов подаде документи да бъде вписан като президент на БФС в Търговския регистър, но молбата му бе отказана след жалба на Емил Костадинов в Софийски градски съд. Решението може да се обжалва в рамките на една седмица. Самият Бербатов, избран за президент от 76 делегати на 18 март, разговаря и със собственика на Левски Наско Сираков и старши треньора на „сините“ Станимир Стоилов в опит да получи евентуална подкрепа от тях в борбата за президентския пост. Припомняме, че Сираков подкрепи Михайлов на Конгреса на 12 октомври заради 40-годишното им приятелство, но впоследствие не остана доволен от избора на Изпълком. /БГНЕС