Ключови избори в Хонконг

Дълги опашки се извиха пред избирателните секции при изборите за съвети на градските квартали на Хонконг, съобщи РИА Новости.

Днес започнаха директни избори за съвети на 18 градски области в Хонконг, като 1090 кандидати се кандидатираха за 452 места. Областните съвети се занимават с въпроси на областно ниво, като транспорт и комунални услуги. Рекордни 4,1 милиона души са регистрирани като избиратели.

Повече от 600 избирателни секции ще работят между 7.30 - 23.30 местно време.

Медиите съобщават, че към 8.30 ч. вече са гласували около 158 хиляди регистрирани избиратели, което е 3.82% от общия брой.

Избирателната активност в първия час след началото на гласуването беше три пъти по-висока, отколкото при подобни избори през 2015 г. Това се случи на фона на слуховете в мрежата, че секциите могат да се затворят в 10.30 поради „извънредното положение“. Местната избирателна комисия обаче бързо излезе с изявление, изяснявайки, че в случай на извънредна ситуация гласуването на определена избирателна секция ще бъде възобновено в рамките на 90 минути или разсрочено за 1 декември. Въпреки това, много избиратели, предимно млади хора, искат да гласуват възможно най-скоро.

Изборите, които се провеждат на фона на шестия месец на антиправителствените протести, се считат като барометър за подкрепата на антиправителственото движение и властта на ръководителя на администрацията на Хонконг Кари Лам.

Резултатите от изборите ще имат пряко въздействие върху предстоящата следваща година от работата на законодателна асамблея в Хонконг, в която ще участват избраните кандидати за областни съвети.

Според вестник South China Morning Post, за да се гарантира безопасността на изборите, полицията е мобилизирала почти всички 31 хиляди служители./БГНЕС