Кметските избори в Унгария – пукнатина в системата на Орбан

Кандидатът на опозицията Гергели Карашони спечели изборите за кмет в Будапеща, като победи действащия, подкрепян от Фидес. Изборът му е голям удар за националистическия премиер Виктор Орбан.

С повече от 80% от преброените гласове на изборите за кмет в Будапеща в неделя, опозиционният претендент Гергели Карашони води пред действащия кмет Ищван Тарлош с 51% на 44%, според предварителните резултати.

71-годишният Тарлош, който е на поста от 2010 г., призна поражението си и се обади на съперника си, за да отправи поздравления.

"На национално ниво резултатът е добър, но за Будапеща трябва да се помисли дали е така", каза той на пресконференция, организирана от премиера Виктор Орбан. "Будапеща взе решение да избере Гергели Карашони днес."

Резултатът е разстройващ за управляващата партия Фидес на Виктор Орбан, която не е претърпявала поражение на избори откакто дойде на власт преди девет години.

„Историческа“ победа

Карашони, който бе подкрепен от редица опозиционни групи от целия политически спектър, нарече победата "историческа".

"Бих искал да поставя отношенията между Будапеща и правителството в нова перспектива. Ние сме готови не за война, а за съвместно изграждане", каза 44-годишният ляв политик. "Будапеща ще бъде зелена и независима, ще я върнем в Европа."

Кандидатите от опозицията спечелиха и кметските надпревари в 10 от 23-те най-големи града на страната. Това е съществена промяна от последните местни избори през 2014 г., когато опозиционните групи спечелиха само три кметски надпревари.

Карашони сравни победата си с тази на опозиционния кмет на Истанбул през март, който спечели срещу кандидата на президента Таип Реджеп Ердоган.

"Истанбул гласува против агресивната нелиберална сила, много подобна на режима на Орбан“, каза той.

Нова опозиционна стратегия

Общонационалните общински избори се разглеждат като тест за новата стратегия на опозицията да се обедини зад един-единствен кандидат срещу Фидес.

"Тези избори доказват, че опозиционното сътрудничество работи, опозицията постигна най-добрия си резултат от години с новата стратегия", заяви политическият анализатор Андрас Биро-Наги пред АФП.

"Победата в Будапеща е само първата стъпка по пътя към промяна на Унгария", каза Карашони.

Повече от 8 милиона души имаха право на глас за над 3 000 кметове и повече от 17 000 членове на местната власт при вота в неделя.

Избирателната активност е близо 50%, един от най-високите проценти на участие в местни избори след завръщането на Унгария към демокрация през 1990 г.

Пукнатина в системата на Орбан

От 2010 г. Орбан реформира унгарските институции и съсредоточава органите на властта и медиите в ръцете си. Той редовно се сблъсква с Брюксел по въпросите на миграцията и върховенството на закона.

Фидес проведе изключително негативна кампания, атакуваща Карашони заради, както твърди, „промигрантската му позиция“ и неговата „непригодност“ за работата, като Орбан заплаши да откаже сътрудничество с общини, загубени от неговата партия.

Но водещите в предизборния вот Тарлос и Фидес, наричащи себе си християнски консерватори, бяха ударени от секс скандал с участието на кмета от Фидес в западния град Дьор, който изригна миналата седмица.

"Ние признаваме това решение на Будапеща и сме готови да сътрудничим", каза Орбан на привържениците си на митинг.

"Будапеща е голямата награда, но пробивът в много провинциални градове е също толкова важен", каза Биро-Наги.

"Това е първата пукнатина в системата на Орбан и изглежда гарантирано, че стратегията ще продължи през 2022 г.", каза той. /БГНЕС, Дойче Веле, АФП