Кметът на Будапеща иска да свали Орбан след изборите догодина

Кметът на Будареща Гергели Карачони се надява да стане водещият кандидат на сегашната унгарска опозиция за парламентарните избори догодина и да победи сегашния премиер Виктор Орбан.

Популярният кмет на Будапеща заяви в събота, че се стреми да оглави опозиционен алианс, за да свали унгарския националистически премиер Виктор Орбан на общите избори догодина, съобщи АФП.

Гергели Карачони, либерал, който победи кандидата на Орбан в надпреварата за оглавяване на унгарската столица през 2019 г., заяви, че ще участва в първичните избори, на които ще се реши кой ще оглави обединена опозиция, която да се изправи срещу Орбан и неговата партия на парламентарните избори.

Желанието си да бъде начело в изборната битка срещу Орбан 45-годишният Карачони изрази във видео, публикувано във Фейсбук.

"Чувствам, че Унгария е в беда, страната ни е разделена до краен предел. Бих искал да служа за обединяване на Унгария", каза той в съобщението, записано в село Ниртасасон, където е прекарал детството си, на 270 километра от Будапеща.

Вътрешните избори, организирани от шестпартиен алианс на опозиционните партии, ще бъдат първият път, когато такъв метод се използва за определяне на кандидати за парламентарни избори в страната.

Карачони есмятан за победител, който ще спечели гласовете на опозицията на първичните избори. Три от шестте партии вече са сигнализирали, че ще подкрепят Карачони като кандидат за общите избори, които вероятно ще се проведат следващия април.

Настоящите социологически проучвания показват, че алиансът има малка преднина пред мощната партия Фидес на Орбан. Фидес спечели три поредни парламентарни супер-мнозинства от 2010 г., отчасти благодарение на решението на опозиционните партии да се кандидатират отделно.

Миналата година алиансът, който включва обикновено противоречивиата левица, либерални и десни партии, заяви, че ще обедини усилията си, за да има един-единствен кандидат срещу Фидес във всички 106 избирателни области. Алиансът също се обедини около идеята да създаде обща програма за правителството и обвини Орбан, че насочва Унгария към авторитаризъм и далеч от основните демократични и европейски ценности.

Първият кръг на гласуване за решаване на общия кандидат на опозицията ще се проведе от 18 до 26 септември. След това първите трима кандидати ще се класират за балотаж, който ще се проведе от 4 до 10 октомври./БГНЕС