Кметът на Истанбул иска блокиране за ограничаване на коронавируса

Истанбул среща трудности с поставянето под контрол на коронавируса. Поради разрастването на случаите на зараза кметът на града призова за блокиране най-малко за две седмици, съобщават турски медии.

Кметът Екрем Имамоглу, водещ политик в основната опозиционна Народорепубликанска партия в Турция, заяви, че най-големият град в страната трябва да действа бързо и да даде ясна картина за появата на втората вълна на пандемията.

„През последната седмица само в Истанбул има поне 50 смъртни случая повече от тези, отчетени в цяла Турция“, добави Имамоглу.

Разглеждан като възможен бъдещ кандидат за президент, кметът, който самият преболедува COVID-19 миналия месец, заяви, че подкрепя предложението на местния комитет за незабавно блокиране от 2-3 седмици, последвано от контролирано отваряне и стабилен период на проследяване на контактите.

По-рано в събота Ердоган заяви, че турските болници засега не са претоварени, но нещата могат да се влошат, ако хората не спазват правилата като носене на маски и социално дистанциране.

COVID-19 е убил над 11 300 в Турция. Ежедневните смъртни случаи и нови регистрирани случаи са се повишили до нивата, наблюдавани за последно в края на април, малко след първоначалния пик.

През последните седмици бяха приети някои нови мерки като по-ранно затваряне на бизнеса и специално за Истанбул - определени часове за напускане на дома на хората над 65 години. /БГНЕС