Кметът на Скопие организира "историческа обиколка" в чест на югодиктатора Тито

40 години след смъртта на един от най-зловещите диктатори на 20 век Йосип Броз Тито в центъра на македонската столица Скопие днес ще бъде организирана "обиколка с Маршала", предаде репортер на БГНЕС.

Информацията за "обиколката" бе разпространена официално от кметската администрация на града. "Историческата обиколка" ще мине по всички "места от югославското наследство в града". От администрацията на кмета на града Петре Шилегов подчертават, че това ще стане "под ръководството на лицензирания екскурзовод Войче Китаноски". Според организаторите става въпрос за "историческо събитие" и "за поздравление от Скопие".

Едно от първите решения на Шилегов, след избирането му за кмет през 2018 г., бе да "възстанови посланието на Тито" в центъра на града, изписано върху остатъците от старата ЖП-гара, разрушена при земетресението на 26 юли 1963 г. Сборният пункт на участниците в обиколката е пред правителствената сграда.

Вчера на това място бе "отпразнуван 13-ти ноември" Денят на освобождението на Скопие. Още в самото начало на празненствата бяха отправени закани към "онези, които днес оспорват македонската идентичност". И за да няма никакви съмнения, че тази манипулация и атака се отнася за България председателят на Съюза на борците от Скопие Трайко Стаматоски обърна специално внимание на "гениалността на Михайло Апостолски", който не разрешил на българските войски да участват в освобождението на столицата".

76 г. по-късно в Скопие продължават да укриват факта, че Първа и Четвърта армии на Царство България, заедно с един нищожен брой югославски партизани освобождават Скопие.

Под личното ръководство на Апостолски, роден като Михаил Митев Апостолов, след 1944 г. се извършват най-големите фалшификации на исторически документи. Той е и бащата на проекта "във всяка улица, на всяко село и паланка да се слагат плочи срещу българските фашистки окупатори". Според него това е бил единственият начин да се докаже, че македонците не са били българи. Той става известен и с фразата "немам доказ, но твърдам". Като доверено лице на сръбската армия, където получава образованието си, Апостолски е натоварен с преследването на българите от Западните покрайнини.

Трайко Стаматоски не пропусна да повтори 76-годишните лъжи за българската опасност в Македония

В периода след 1944 г. на територията на цялата тогавашна НР Македония са избити десетки хиляди души, а през затворите са минали и са били преследвани над 100 000. Според официалните данни на вътрешното министерство в Скопие в началото на 60-те години в Македония са следени над 132 000 души. Толкова са били досиета на зловещата Държавна сигурност на югославския диктатор Тито УДБА през 1963 г.

30 години след разпадането на Югославия и обявяването на независимостта на РС Македония в страната тези ужасяващи страници от югославския период се укриват от обществото и се честват като "народни херои" участниците в масовите кланета.

Тито се счита за един от най-големите масови убийци след Втората световна война. На територията на Словения има десетки масови гробове, където са погребани над 170 000 души. В Сърбия без съд и присъда са ликвидирани над 55 000 противници на диктатора. Десетки хиляди са избитите в Хърватия. В малката Черна гора се счита, че няма семейство без пострадали от кървавия диктатор.

Тито лично ръководи и първото етническо прочистване в Югославия - на над 500 000 етнически германци от Войводина. "На мястото на прогонените немци веднага и незабавно да се заселват сърби или черногорци", казва диктаторът по време на правителственото заседание на 30 октомври 1944 г.

Столичната администрация в Скопие миналия месец бе разтърсена от поредния скандал сътворен от кмета на Община -Център Саша Богданович, който преди година поиска да въведе изучаването на сръбски език в училищата в града. Богданович, който развява сръбския флаг, отрича македонската църква и лично легализира сръбски медии, които определят РСМ като "стара Сърбия".

Вътрешният министър Оливер Спасовски без притеснение се снима с главореза Иван Бабновски, личното протеже на Тито в Македония

Тито управлява еднолично 35 години и нито веднъж не се разкайва за престъпленията си. Според британската преса от 1956 г. югославският диктатор заема 7-мо място в света по убийства. Само преди 3 дни един от бившите ръководители на УДБА в Македония Иван Бабановски призова да "бъдат убити, линчувани или набити на колци" всички участници на икономическия форум в Давос и на първо място директорът на форума и Бил Гейтс.

През последните няколко години вътрешният министър на страната Оливер Спасовски се снима заедно с Бабановски на няколко пъти. /БГНЕС