КНДР нажежава обстановката по границата с Южна Корея

Северна Корея изстреля балистична ракета с малък обсег, извърши артилерийски обстрел и вдигна бойни самолети близо до границата с Южна Корея в рамките на явна демонстрация на сила, заради която САЩ предупреди, че може да завърши с ядрен опит.

Южнокорейските военни съобщиха, че са засекли изстрелването на балистична ракета от района Сунан в Пхенян, само часове след като Пхенян вдигна 10 изтребителя близо до междукорейската граница.

Севернокорейските самолети пресякоха очертаната от Сеул "разузнавателна линия", което задейства автоматичен оперативен отговор. След това Сеул вдигна военни самолети, включително изтребители F-35A.

Северна Корея също е изстреляла около 170 артилерийски изстрела във водите край източното и западното си крайбрежие, нарушавайки морската „буферна зона“, договорена в споразумение от 2018 г.

Пхенян драстично засили изстрелванията на ракети и военните учения през последните седмици, които сега нарича учения за "тактическо ядрено оръжие", докато Сеул и Вашингтон твърдят, че Ким Чен Ун е близо до седми ядрен опит на страната му.

Армията на Северна Корея заяви, че последните й действия са отговор на "провокативно" артилерийско учение на Южна Корея близо до границата. Пхенян отправи "строго предупреждение към южнокорейските военни, които подклаждат военно напрежение в зоната на фронтовата линия с безразсъдни действия“, гласи по-раншно изявление на централната информационна агенция на Северна Корея.

Началниците на службите за сигурност казват, че самолетите са прелетели на 12 км северно от междукорейската граница в този изключително необичаен инцидент.

Това се случва ден след като авторитарната страна изстреля две крилати ракети с далечен обсег над Жълто море, а Ким заяви, че страната му е "в пълна готовност за истинска война".

Ракетите, които могат да носят ядрени бойни глави, са прелетели 2000 км, след което се движили в овални и осемцифрени фигури в продължение на почти три часа, демонстрирайки очевидна маневреност, преди да ударят цели, съобщи Корейската централна информационна агенция. Ким лично наблюдавал тестовете, като на снимки се вижда как аплодира в тунел заедно с приближените си, с цигара в дясната ръка.

„Той високо оцени" теста, заявиха след това държавните медии, „който показа, че ядрените сили на Северна Корея са в пълна готовност за реална война и отправя ясно предупреждение към враговете".

Въпреки че на Северна Корея не е технически забранено да тества крилати ракети, през последните седмици тя изпита и множество балистични ракети, които са забранени. Смята се, че Ким също така се подготвя за забранен ядрен опит на подземния си полигон, който ще бъде първият от пет години насам.

Ким заяви, че Северна Корея ще "съсредоточи всички усилия върху безкрайното и ускорено развитие на националните ядрени бойни въоръжени сили", съобщи KCNA днес.

На ключов партиен конгрес през януари 2021 г. Ким обяви придобиването на тактически ядрени оръжия - по-малки оръжия с малък обсег, предназначени за използване на бойното поле - за основен приоритет.

„Последният тест означава, че Северът разполага с тактически ядрен потенциал от крилати ракети, които са по-трудни за откриване заради полета си на малка височина“, заяви пред АФП Хон Мин от Корейския институт за национално обединение.

"Това е доказателство за способността на Пхенян да монтира ядрени бойни глави", каза той, като добави, че крилатите ракети могат да имат и неправилни траектории на полета, което ги прави по-трудни за прихващане. /БГНЕС