КНСБ: 1427 лв. струва издръжката на работещ, за тричленно домакинство е 2568 лв.

Необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за един работещ, живеещ сам, е 1427 лева. За тричленно семейство са необходими чисто 2568 лева.


Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров. Синдикатите представиха резултатите от традиционното си наблюдения на потребителските цени, предаде репортер на БГНЕС.

“Брутната заплата за един човек трябва да е 1 839 лв., а ако в едно домакинство работи сам един човек, то брутната му заплата трябва да е 3 309 лв.“, каза още Пламен Димитров, след което уточни, че необходимият доход за издръжка нараства с 8,1% на годишна база и с 1,8% на тримесечна, а за един работещ годишното увеличение е със 107 лв., - за тричленно семейство със 192 лв.

Виолета Иванова, заместник-директор на Института за социални и синдикални изследвания, поясни, че на годишна база увеличение се забелязва в цените на яйцата с 24,7%; при млечните продукти с 12,5%; месните нарастват с 15,7%.

“Има ръст при цените на електроенергията - с 9,7%, образованието и свободното време - с 11,4%, цените на лекарствата нарастват с 19,5%”, поясни Виолета Иванова.

Любослав Костов, експерт в КНСБ, заяви, че в сравнение със страните-членки на ЕС, в България брашното продължава да е най-скъпо.

“На трето място сме по скъпо сирене - 8 евро, високи цени остават при нас на яйцата и олиото. Повишението на цените не отговаря на повишението на заплатите”, коментира Любослав Костов. Той обясни, че у нас лекарствата са се покачили със 17%, а средно за ЕС с 6%.

“Равнищата на прираст на минимална работна заплата също са недостатъчни. При нас тя продължава да бъде с най-нисък размер”, отбеляза експертът в КНСБ.

Пламен Димитров обобщи, че ние сме с най-ниски приходи, а трябва да купуваме скъпи продукти.

“Повече от 2/3 се осигуряват на по-нисък доход от заплатата за издръжка - 41,3% от наетите лица работят до 1 000 лв. Темпът на нарастване на средната заплата не компенсира кумулативната инфлация. Ние настояваме за номинален ръст на средните заплати за 2024 г. с 15%, реалният ръст на работните заплати с 10%, поемане на ангажимент за възможно най-бързо транспортиране на директивата за адекватни и справедливи минимални заплати на ЕК”, подчерта Димитров. Той припомни, че крайният срок за прилагане на директивата е през октомври 2024 г., но призовава за по-скорошното ѝ прилагане. /БГНЕС

Тагове: