КНСБ: Даваме положителна оценка на споразумението с Фандъкова

Искаме да отчетем нашето споразумение, което договорихме преди последните местни избори.


Нашата обща оценка за изпълненото в по-голямата част от споразумението е положителна.

Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров, предаде репортер на БГНЕС.

Ръководството на КНСБ и лидерите на нейните основни членове са на среща с кмета на град София Йорданка Фандъкова, като целта е да бъде отчетен напредъкът по изпълнението на подписаното на 8 октомври 2019 г. "Споразумение за сътрудничество между Йорданка Фандъкова, кандидат-кмет в Избори 2019, и КНСБ".

В споразумението са включени теми в сферата на социалния диалог и колективното договаряне в "Топлофикация София" ЕАД, ВиК услугите, мерки и социални услуги, насочени към конкретни общности, договорености в областта на образованието, здравеопазването, културата, градския транспорт и др.

Президентът на КНСБ отбеляза, че в сектор "Образование" има най-много успехи. Ангажиментите в секторите здравеопазване, транспорт, социални дейности и културата в София също, подчерта Димитров, са изпълнени.

"Диалогът между нас и Столична община е бил постоянен на всички нива с качества, които дават положителни резултати", добави той, но посочи, че в същото време не са успели да институциализират този диалог.

Марина Митева, представител на синдиката на работещите в "Топлофикация София", също даде положителна оценка, тъй като има диалог и дружеството не е приватизирано.

Заместник-председателят на НБС "Водоснабдител" Красимир Богоев допълни, че няма никакви забележки относно сегашното управление на ВиК София. "Очакваме доста по-високо увеличение на заплатите. С разработването на новия план се надяваме на 15% ръст на заплатите всяка година", каза още той.

Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, връчи на столичния кмет връчи златен медал и Библия.

Преди това Такева заяви, че 120% над минималната работна заплата е все още ниска работна заплата за работещите в сферата на образованието.

Единственото, коета не е осъществено, е да бъде направена среща между Дирекция "Здравеопазване" и Дирекция "Образование" на Столичната община, подчерта магистър фармацевт Слава Златанова, заместник-председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова каза от своя страна: "Най-важното е, че когато се сблъскваме с много сериозни предизвикателства, тогава сядаме на масата и вземаме решения."

Столичният кмет подчерта, че за нея е било важно да отвори общината за диалог – с НПО, с браншови организации и с най-голямата синдикална организация КНСБ.

"В различните сектори вие имате невероятен капацитет", отбеляза Фандъкова и посочи, че мандатът от 2019 г. досега не може да се сравни с никой друг, защото това е мандат, белязан от невиждани кризи.

Столичният кмет уточни, че 3 месеца след началото на мандата започна COVID кризата, градът беше затворен, след COVID започна увеличение на цените на горивата, икономически и финансови проблеми, последствия от COVID кризата, войната в Украйна, инфлация, невъзможност на политическите партии да направят правителство.

"Ние все още, вече сме втората половина на месец юли, нямаме бюджет, работим при стария бюджет, и съответно ние, общините, не можем да приемем своя бюджет", заяви Фандъкова.

Тя е категорична, че има една от най-силните политики в цялата страна, дори и в държавата, по отношение на културата. "Увеличението на заплатите ще бъде възможно когато имаме държавен бюджет. Общината може да предложи до 20 работни дни до приемането на нашия бюджет. Този ангажимент мога категорично да поема за увеличението на заплатите на артистите в общинските театри и музикалните дейци", добави столичният кмет.

Фандъкова отбеляза, че липсата на бюджет е много ключова пречка за изпълнение на основните ангажименти, а именно увеличаване на заплатите на хората. /БГНЕС