КНСБ на протест: Да защитим доходите от инфлацията и работните места

КНСБ излезе на протест и започна национална акция под наслов „Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата“, предаде репортер на БГНЕС.

Основните искания на синдиката са повишаване на доходите и предприемане на мерки за овладяване на инфлацията и излизане от икономическата криза. Синдикатът ще проведе поредица от протести в рамките на месец в различни райони на страната.

Нашият протест, анонс и искания касаят всички, които са се устремили към властта и искат да я упражняват. Ние няма да се уморим да искаме от нашите управляващи да защитават българския интерес в Брюксел. Няма как България да приеме и да направи това, което е записано в Плана за възстановяване и устойчивост в две ключови реформи, касаещи зелената сделка, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той подчерта, че едната реформа е намаляване с 40% на въглеродните емисии през 2026 г. спрямо 2019 г. „Това най-отговорно твърдя е невъзможно да стане вече, така че някой трябва да го предоговори – президентът ли ще бъде, служебният министър-председател ли, новият министър-председател ли, който и да е той, някой трябва да го предоговори, иначе миньорите са на стачка“, съобщи той.

По думите му всички европейци са видели, че без въглища не може. „Можехме като ги заменяхме с руски газ, оказа се, че руският газ е по-опасен от въглищата“, заяви Димитров.

Втората реформа, която според него трябва да се отстоява в Брюксел, е да не се започва либерализацията на цената на ел. енергията за бита от 1 януари 2023 г. „Тоест регулираната цена за бита, която знаете колко е в момента, и колко пъти е по-ниска от тази, която е за свободния пазар за небитовите потребители, ако няма промяна в Плана за възстановяване и устойчивост пише, че от 1 януари 2023 до края на 2025 г. до 36 месеца трябва просто да се изравни“, каза той.

Президентът на КНСБ е категоричен, че всеки, който в момента се бори за властта, трябва да бъде попитам тези два въпроса ще бъдат ли променени и как. „От утре започваме среща с партиите“, обяви Димитров и уточни, че става въпрос за формациите, които дават заявка, че ще влязат в парламента след изборите на 2 октомври.

Пламен Димитров добави, че от КНСБ винаги са били за влизането на България в еврозоната и то час по-скоро, и обясни, че протестът се провежда сега, в условията на предизборната кампания, за да могат да чуят всички кандидати какво очакват българските работещи граждани от тях. „Ние не се борим за власт“, каза той и добави, че до момента в предизборните програми на политическите формации има доста клишета.

На въпрос на БГНЕС с коя политическа формация КНСБ ще се срещне първо, Димитров отговори: „Няма някакъв ред на срещите, съобразно графиците им. Но ще се срещнем с всички политически партии, които имат шанс да влязат в Народното събрание преди изборите, т.е. до края на следващата седмица.“

Исканията на синдиката от служебното правителство са 140 млн. актуализация на Бюджет 2022 г. за доходите, допълнителни средства, за да могат всички, на които плаща правителството, да получат доходи на годишна база, компенсирани с инфлацията, енергийно бедните да бъдат удвоени. Димитров заяви, че КНСБ ще влезе в пряк сблъсък и с работодателите по някои теми, но и с либералните икономисти, които твърдят, че трябва да се затегнат доходите. „Ние точно обратното твърдим – трябва да затягаме другите кранчета“, смята той.

Евгени Янев, който е на протеста, каза пред БГНЕС, че основното, за което протестира, е за защита на доходите и на работните места. Мъжът е категоричен, че хората, които са енергийно бедни и наистина имат нужда, трябва да получат помощ от държавата, за да посрещнат нуждите си и да водят нормален живот.

„Очакваме новия парламент след изборите да чуе нашите искания, които не са нови, и новото правителство, разбира се“, заяви Светла Тонева. Жената подчерта, че ще продължи да протестира, ако трябва и всеки ден, докато исканията на хората не бъдат чути от управляващите. /БГНЕС

Тагове: