КНСБ пред НС: Искаме справедливи доходи в Бюджет 2023

Множество членове на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) излязоха на протест пред Народното събрание под надслов: "За справедливи доходи в Бюджет 2023 и защита на трудовите права на работещите". Протестиращите настояват за срещи с депутатите за представяне на своите искания по проектобюджета за тази година, предаде репортер на БГНЕС.

Синдикалистите държат плакати с надпис: “Право на КТД и за държавните служители” и “Справедлива и адекватна заплата”.

Протестиращите разпънаха и знамето на България пред служебния вход на Народното събрание, впоследствие блокираха пътя.

В протеста пред парламента участват работници и служители в НОИ, НАП, БНР, Държавна агенция "Архиви", "Национално ТОЛ управление", Изпълнителна агенция "Борба с градушките", ИАРА, "Напоителни системи", Селскостопанска академия, "Пожарна безопасност и защита на населението (ПБЗН), културните институти и др. Протестът се провежда под засилено полицейско присъствие.

Пред БГНЕС Тодор Капитанов, вицепрезидент на КНСБ каза, че исканията на днешния протест са основно насочени към увеличаване на доходите на работещите. “Днес сме тук с представители на цялата страна на сферите в земеделието и горите”, уточни той. Капитанов посочи, че настояват да се срещнат с депутатите и да им обяснят какво е състоянието на работните места и заплатите в различните сфери.

“Надявам се между първо и второ четене, когато може да се променят параметрите на бюджета, депутатите да проявят разум и да разберат исканията на хората и да предвидят повече разходи за заплати.”

Той обяви, че протестите няма да спрат докато исканията на КНСБ не бъдат чути и уточни, че през следващите дни в протестите ще се включат работещите на пътя, както и на работещите в НОИ, НАП, БНР и Държавни архиви.

При протестиращите дойдоха депутати от “Възраждане”, както и от БСП.

Главният икономист на КНСБ Любослав Костов каза, че протестират, защото им трябват 25 млн. лв. за работещите в сферата на земеделието и горите. “Всички тези хора са на заплати от 1100-1200 лв. и като си платят данъците и осигуровките им остават около 800-900 лв., което е малко над минималната заплата и е обидно”, посочи той. Костов уточни, че предстоят срещи с различните парламентарни групи, в които ще обсъдят тази тема. Според него тези средства са в бюджета и има достатъчно фискално пространство, за да се осигурят тези 25 млн. лв. /БГНЕС