КНСБ: Работниците намаляват, нарушенията не

Работещите стават все по-малко в България, но нарушенията на техните права не намаляват. Това заяви вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов, предаде репортер на БГНЕС.

Тодор Капитанов

В централата на синдиката беше представен 7 доклад за нарушаване на правата на трудещите се. Неговата цел е да се изведат тенденции, които да станат основа на законопроекти, с които държавата да се заеме спешно. Става дума за законодателни и контролни мерки за защита на правата на работниците.

„В България и не само у нас проблемът на работодателите е, че няма работна ръка. Работещите стават все по-малко и по-малко. Работещите стават все по-малко, но нарушенията не“, каза Капитанов.

Той посочи, че мобилното приложение на КНСБ е единственото, в което работниците могат да подават сигнали дистанционно без да се изисква електронен подпис. Благодарение на това се подават все повече и повече сигнали.

Капитанов представи данните на Главната инспекция по труда /ГИТ/, които са гости на събитието на КНСБ.

„През 2021 реализираните проверки от нашите колеги и партньори от ГИТ са близо 41 хиляди. Регистрираните нарушения са близо 168 хиляди. Това означава, че при всяка една проверка се регистрират минимум 4 броя нарушения“, каза той.

Друга интересна тенденция в България е, че ежедневно у нас се регистрират 514 нарушения.

„Няма събота и неделя, няма Великден, няма други официални празници. Всички тези нарушения са само регистрираните, колко са нерегистрираните можем само да предполагаме, сигурно са хиляди. Трудовото законодателство е едно от най-нарушаваните в България“, подчерта вицепрезидентът на синдикалната организация. /БГНЕС