КНСБ: Трябва правителство за бюджет, енергетика, социална политика и ПВУ

"Има крещяща нужда от правителство. В тези две години видяхме неправилни решения в социалната система. Трябват бюджет, справяне с инфлацията, решения в енергетиката и реализирани политики по ПВУ“. Това заяви Пламен Димитров, председател на КНСБ, по време на предизборна среща с БСП, предаде репортер на БГНЕС.

„За пети път отиваме на избори във фокуса на две години, което за нас е тревожно. Все повече виждам, че лидерите на основните политически партии дават заявки за крайна необходимост 49-то НС да състави правителство. Това е и нашият призив – има крещяща нужда от по-голяма стабилност в изпълнителната власт. Намираме общ език със служебния кабинет, но има необходимост от предвидимост и дългосрочна визия“, заяви още Димитров.

Той уточни, че има няколко притеснения, заради които КНСБ искат правителство. „Първо - удължаващите бюджети, второ - има възможност от загуба на европейските ресурси от ПВУ, както и ние се нуждаем от стратегически и политически съгласия за бъдещето на енергетиката. Трябва да се сложи на масата и ясната визия за социалната политика – компенсациите от шока от кризите - инфлационната, ценовата и енергийната, но и как продължава да се развива социалната система. В тези две години видяхме неправилни решения в социалната система, които нас силно ни притесняват“, каза още Пламен Димитров и продължи: Ние искаме до 2027г. - 230 – 240 млрд. БВП. Виждаме възможност от 13-15 млрд. растеж на година, ако това се случи ще могат да се добавят редица политики, особено към социални политики. Нашата цел е до 2027г. 23% от БВП да отиват за социални политики, включително за здравеопазване. 12-13% годишно, при овладяна инфлация, растеж на заплатите – 1 550 лв. минимална, 3 100 – средна заплата. Заплатата за издръжка – около 2 000 лв.“, подчерта още Пламен Димитров. /БГНЕС

Тагове: