Коалиция без тютюнев дим: Здравето е стратегическо за партиите, липсва борбата с пушенето

Политическите партии посочват в програмите си, че здравето е стратегическо важно, но никой не учи младите хора как да живеят здравословно.

Това заяви председателят на Сдружение "България без дим" д-р Маша Гавраилова, предаде репортер на БГНЕС.

Със започването на предизборната кампанията Коалиция за живот без тютюнев дим и съставляващите я сдружения решават да осъществят контакт с партиите, участници в изборите, в търсене на подкрепа в борбата с тютюнопушенето. Гражданските организации имат и конкретни искания и предложения в тази посока.

„Нашите 16-годишни момичета са първи по пушене в Европа”, съобщи председателят на Коалиция за живот без тютюнев дим д-р Гергана Гешанова и добави, че това е плашеща тенденция. Тя посочи конкретните искания, които имат: Да се ликвидира рекламата на тютюневи изделия, да се забрани спонсорството от тютюневи компании и увеличаване на акциза.

Гешанова категорично заяви, че исканията са за хората и не са насочени срещу пушачите. „Това е кауза не само на няколко души, които не искат да се пуши, това трябва да е кауза на целия ни народ”, посочи тя.

Д-р Маша Гавраилова е категорична, че борбата с тютюнопушенето е възможна и може да бъде много успешна.

Тя съобщи, че са установили, че всяка партия е включила здравеопазването като важна цел в програмата си, но липсва тютюнопушенето в частност. „В програмата на ГЕРБ е заложено здравето като стратегическа цел. Една от точките, които са включени е постигане на по-добър контрол върху не заразните заболявания и рисковите фактори, в тези фактори попада тютюнопушенето”, обясни Гавраилова.

Тя каза, че програмата на „Продължаваме промяната” е разделена на две части – оздравяване на здравната система и медицинските специалисти. „Максимално общо се обхваща превенцията на всички болести”, посочи тя. „В програмата на „Демократична България” има нещо, което е най-близо до нашите идеи, те си поставят 7 цели – една от тях е запазване на личното и общественото здраве чрез превенция и профилактика. Те предлагат да се въведе реално финансиране и реализиране на превенция и профилактика ориентирани по възраст и целеви групи чрез създаване на прозрачно финансиран фонд „Обществено здраве” през средствата от акцизите регламентирани в Закона за здравето”, заяви Гавраилова. Тя каза, че в програмата на ИТН има отново по-обща формулировка и добави, че те дават превес в това да се намали бюрократичната обремененост. „В програмата на „Възраждане” има едно изречение: здравеопазването е важна стратегическа задача, чието решаване определя стандарта на живот, ресурсите са недостатъчни”, обясни тя. Гавраилова добави, че в програмата на ДПС има записани цели, като те считат, че в сферата на здравеопазването са нужни надпартийни усилия за създаване на консенсусна и поетапна стратегия. „Не намерихме програмата на БСП”, посочи тя.

Павел Антонов, управляващ редактор на фондация "БлуЛинк" заяви, че са готови да стартират гражданска мисия. „Мисията нарекохме: „Да избавим България от тютюневия гнет”, обясни той.

Антонов каза, че в навечерието на предизборната кампания трябва да се обърне внимание на този проблем и да се търси политика за справяне с тютюнопушенето в бъдеще. Той обясни, че са се запознали с програмите на партиите, срещнали са се с някои от партиите и до момента са срещнали разбиране.

Маршрутът на гражданската мисия включва всички претенденти за участие в следващото Народно събрание.

Проведени са вече първите срещу в представители на „Продължаваме промяната” и ГЕРБ. Предстоят срещи и с останалите партии. /БГНЕС