Коалиционните партньори се събраха на втора среща в МФ

Коалиционните партньори се събраха на втора среща в Министерство на финансите тази вечер, предаде репортер на БГНЕС.

Основните теми на срещата са приемането на еврото и пакетът от антикризисни мерки заради високата инфлация, който трябва да бъде оповестен следващатаседмица. Очаква се мерките да са в размер на 1,5 - 2 милиарда лева.

Подкрепата за семейства с деца ще бъде приета. Подкрепата за пенсионерите, ще бъде приета – въпросът е точно в какъв вариант. 25-те стотинки за гориво изобщо не ги обсъждахме, каза Георги Ганев от "Демократична България" на излизане от срещата на коалиционните експерти, които се събраха на среща в Министерство на финансите в петък вечер, предаде репортер на БГНЕС.

Нямаме окончателно решение за антиинфлационните мерки, съобщи Ганев. Очакването е бюджетът да има достатъчно резерви, за да бъде в помощ на всички икономически единици, каза Ганев и съобщи, че основният фокус на тазвечерната среща е бил приемането на еврото.

Подуправителят на БНБ Калин Христов ни представи структурата на доклада, който ще ни даде идея за полза, разходи, предимства и предизвикателства от приемането на еврото, каза Ганев.

Датата за приемане на еврото остава 1 януари 2024 година. Страната ни изрично ще трябва да посика доклад от Европейската комисия и Европейската централна банка за готовността на България за приемане на еврото. Той трябва да бъде готов горе-долу май 2023, стана ясно от думите на Ганев.

Ганев съобщи, че на срещата коалиционните партньори са обсъждали прага за регистрация по ДДС за кратно, но не са обсъждали тавани на цени от малката потребителска кошница.

Анализът продължава да се случва и в основа на тях ще се вземат съответните решения, каза още Ганев.

Василев: Де факто с валутния борд ние вече сме въвели еврото

Относно антиинфлационните мерки сред предложенията на четирите формации в управлението са намаляване на ДДС за основни храни, директни помощи за част от домакинствата, таван на цените за част от стоките и суровините. Подготвя се и схема, която да намали цените по бензиностанциите за определено количество горива за физическите лица. /БГНЕС