Коалиционното споразумение на финалната права

"Продължаваме промяната" разглеждат вариант да получат мандат още тази седмица, а следващата да преминат към гласуване на състава и структурата на Министерски съвет в пленарна зала. Лидерът на ПП Кирил Петков вече заяви, че в четвъртък или най-късно в петък тази седмица "Продължаваме промяната" ще вземе първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет.

Партиите от бъдещата коалиция са потвърдили, че проектът за коалиционното споразумение е на финалната права.

Всеки участник в бъдещото коалиционно управление ще има вицепремиер, потвърди съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев. А мандатоносителят ще има двама - единият от тях ще е Калина Константинова, която ще поеме ресора "ефективно управление".

Документът вече е изпратен на "Позитано", където БСП трябва да го гледат, да направят своите корекции и да го върнат обратно. "Да, България" даде мандат на Иванов да подкрепи кабинета

Лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова посочи, че в документа са залегнали и министрите и структурните изменения в бъдещия кабинет. Съобщи, че едно от исканията на левицата е било записано в документа, а именно изграждане на ядрена енергетика чрез нови ядрени мощности, но не е уточнено къде точно - дали на площадката в Белене или в АЕЦ "Козлодуй".

„Ще разберете имената, предложенията за имена, след като финализираме писмения документ споразумение. Винаги сме ви казвали едно и също. Първо, споразумението и политиките черно на бяло изчистено окончателно, след това постове и имена. Още от началото на водене на разговорите, ние заявихме позиция да има обща лидерска среща, всички да седнем едновременно да изясним спорните въпроси, а не да си препредаваме един на друг промени в споразумението. До този момент ПП не са ни поканили на такава обща среща и до този момент знаем, че ще подписваме отделно”, каза Нинова.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов предупреди, че не трябва да бъдат високи изискванията към коалиционно споразумение, съставено за такова кратко време и от формации, които имат различна идеология, приоритети и програмни цели още в предизборната кампания. По думите му нагласата на “Демократична България” е да участва в управлението е с експертни фигури. А той самият, като партиен лидер в оставка, да остане да работи в парламента.

“И аз, и ген. Атанасов решихме да стоим малко по-назад, да не товарим конструкцията с твърде голяма политизация. Мисля, че това е добра формула. Ние не можем да се откажем да носим отговорност, защото сме в парламента и там я носим. Това да разбереш, че в някакъв момент може би е добре да направиш крачка встрани, не казвам назад, също е част от носенето на отговорност”, каза още Иванов.

Късно вечерта в сряда приключиха и процедурите по номинации за министри в кабинета от страна на Демократична България.

Надежда Йорданова е предложена за министър на правосъдието, Борислав Сандов за вицепремиер, министър на екологията и отговарящ за промените в климата, Божидар Божанов за министър на електронното управление.

От "Има такъв народ" бяха лаконични и отказаха да назоват имена. /БГНЕС