Код “СМЧ – Пенчев“ за уреждане на пенсии в НОИ-Силистра

Установена е ролята на директора на НОИ Силистра. Той по телефона е диктувал на началничката на отдел „Отпускане на пенсии“ лични данни на лица, които са искали да получават пенсии.

Тя е записвала на бележка абревиатурата: СМЧ – Пенчев – т.е. „Силно мой човек – Пенчев“. Това каза говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева на брифинг на специализираната прокуратура, ГДБОП и ГДНП по повод разследването в НОИ-Силистра, предаде репортер на БГНЕС.

С тези отбелязвания служителите знаели, че това са близки до директора хора. По този начин самите пенсионни досиета се изготвяли по-бързо и безпроблемно, не се извършвали нужните проверки, каза Милева.

Досъдебно производство е образувано от спецпрокуратурата за организирана престъпна група, която е действала на територията на София и Силистра в периода от 2017г. до настоящия момент. „Групата е извършвала т. нар. уреждане на пенсии на граждани като са се представяли за това документи, удостоверяващи неистински трудов и осигурителен стаж. Документите се представяли пред НОИ-Силистра“, обясни говорителят на спецпрокуратурата. В групата участват длъжностни лица – това са директорът на НОИ-Силистра, както и началникът на отдел „Отпускане на пенсии“-Силистра. В групата също така участва и бивш служител на НОИ от София. Членове на групата са семейство - баща, майка и син. „Те изготвяли голяма част от неистинските удостоверителни документи, съхранявали ги в дома си, отделно от това синът е извършвал и адресни регистрации по настоящ адрес на лица, които желаят да им бъдат отпуснати такива пенсии в недвижим имот, който бил прехвърлен от неговите родители“, обясни Милева.

Към момента към наказателна отговорност са привлечени шестима души. Наблюдаващият прокурор Николай Димитров обясни, че до момента са установили около 20 души, на които са били опуснати пенсии по този начин. /БГНЕС