Коджабашев: Няма кой да спре Карлос за златото, ММС правилно ни спря финансирането

Убеден съм, че няма кой да спре Карлос Насар за златния медал на Олимпийските игри. Божидар Андреев също е в много добра форма, от него очакваме при всички случаи медал, а защо не и златен. ММС с основание са ни спрели финансирането, но поне участието на Олимпиадата сме го осигурили. Всички щангисти, треньори и деятели, които работят във Федерацията, от декември месец са без заплати. Има натрупани огромни задължения.

Това разкри новият президент на Българската федерация по вдигане на тежести Антон Коджабашев във връзка с финансовите проблеми на Федерацията. Коджабашев, който пое управлението на българските щанги преди малко повече от месец, потвърди, че с помощта на ММС и частна фирма е изчистено задължението, което поставяше под угроза участието на тримата български щангисти с квоти на Игрите в Париж това лято.

"Очертават се едни много напрегнати дни за нашия спорт, бих казал дори и доста непреодолими. Знаете, че март беше общото събрание на Федерацията, клубовете поискаха извънредно общо събрание, тъй като по време на управлението на предшественика ми хората се натъкнаха на много интересни факти, които меко казано ни обезпокоиха до краен предел. Много лоши новини, но има и малко позитивни. Искам да почна с позитивните - до днес нас ни грози спиране от участие на Олимпийски игри, заради неразплатени пари към международната федерация по време на Европейското първенство през февруари в България. Едните са в размер на 36 600 долара, другите са в размер на 35 000 евро. Вторите са към швейцарска фирма и Международната антидопингова асоциация, както и към една италианска организация, която е организирала част от Европейското първенство. Положителната новина е, че тези 36 600 долара, които можеха да ни спрат от участие на Олимпийските игри, с днешна дата са разплатени, благодарение на ръководството на "Еврохолд". Това стана със съдействието и с помощта на ММС и лично на министър Глушков, който се озова на точното място в точното време, за да разбере колко е дълбок проблемът, който стои пред българските щанги. Тези неща са изчистени", каза той.

"Другата много добра новина е, че тримата ни щангисти за Олимпиадата са в много добра форма. Карлос Насар е в най-върховата си форма в момента, дори обсъждахме с треньорския щаб леко да намалим сериозното натоварване, но той иска по този начин да се подготви. Дано всичко да е наред, да е жив и здрав, убеден съм, че няма кой да го спре и да спори с него за златния медал. Божидар Андреев - един изключителен спортист, в момента също е в много добра форма. От него очакваме при всички случаи медал, а защо не и златен, при добро стечение на обстоятелствата. Третият ни участник Иван Димов преди два месеца и половина претърпя операция, от която в момента се възстановява по план", допълни Коджабашев.

"Дотук с добрите новини. Федерацията е със спряно финансиране. Няма финансиране от ММС, разбираемо защо, ние не се сърдим на никой, тъй като Федерацията сама си е виновна, ние вътре, които работим. С основание са ни спрели финансирането, но поне участието на Олимпиадата сме го осигурили. Всички щангисти, треньори и деятели, които работят във Федерацията, от декември месец са без заплати, поради натрупани огромни задължения. Счетоводителят на предния президент дълго време укриваше документите за отчета на предната година и на Европейското първенство в София. Много учудващо е, че федерация, която е финансирана от ММС с 1,2 милиона лева, в момента сме на много сериозен минус", каза още той.

Коджабашев уточни, че задълженията на Федерацията в момента са близо 700 000 лева, а в касата на организацията има 3-4 хиляди. В момента се провежда финансова проверка за 2023 година и провеждането на Европейското първенство в София през февруари, след което Федерацията ще започне да си търси задълженията. /БГНЕС