Коджабашев: Манипулации за историческата комисия с РСМ са неприемливи

Всички манипулации, че съвместната комисия с РСМ по исторически и образователни въпроси се занимава с обществени въпроси, които излизат извън рамката на общата история от подписания договор през 2017г. са крайно неприемливи и целят саботирането на комисията. Това заяви говорителят на МВнР Костадин Коджабашев, предаде репортер на БГНЕС.

“На 7-ми ноември се проведе и съвместен икономически форум между България и РСМ, като целта е да бъде даден тласък на икономическите политики между страните ни”, обясни още той.

Коджабашев уточни, че присъединяването на България към Шенген остава приоритет. “Страната ни доказа своите възможности, за да бъде неин пълноправен член. На 16.11 се проведе допълнителна мисия на нашето генералното консулство в Истанбул, освен нея, екипът членове на ЕК отново потвърди, че страната заслужава да влезем в Шенгенското пространство. Имаме положителни новини от Швеция, след като социалистическата партия там оповести, че подкрепя нашето присъединяване. Водим активни дискусии и с Нидерландия, която цели приемане на решение за присъединяване на страната ни до края на годината в Шенген”, обясни още Коджабашев.

Той подчерта, че на 29-ти и 30.11 се е провела среща на външните министри на страните-членки в НАТО. В рамките на форума се е обсъдила войната в Украйна, където страната ни е обявила своята подкрепа за украинската страна. Алиансът е обсъдил и въпросът за сигурността на Западните Балкани и Черно море, както и нуждата за отговор на хибридните атаки. /БГНЕС