Когато слънцето изключи соларните панели

Колкото повече грее слънцето в южния германски град Аурах, толкова по-вероятно е соларните панели на Йенс Хюсеман да бъдат изключени от мрежата - един дразнещ парадокс в момент, когато Германия се намира в криза на енергийните доставки.

"Изключват го всеки ден", казва Хуземан пред АФП по време на неотдавнашно слънчево време и уточнява, че досега през тази година е имало повече от 120 дни на принудително изключване.

Хуземан, който ръководи предприятие за преобразуване на енергия близо до Мюнхен, притежава и голяма соларна система на плоския покрив на транспортна компания в Аурах, Бавария.

Произведената енергия се влива в електропроводи, управлявани от оператора на мрежата N-Ergie, който след това я разпределя по мрежата.

Но при слънчево време електропроводите се претоварват, което кара мрежовия оператор да прекъсне захранването от соларните панели, съобщи АФП.

"Това е предателство спрямо населението", казва Хуземан, като посочва рязкото покачване на цените на електроенергията и продължаващия натиск за инсталиране на повече соларни панели в цяла Германия.

Най-голямата икономика в Европа планира амбициозен преход към възобновяеми енергийни източници, които да съставляват 80 % от електроенергията й от 2030 г. в опит да постигне въглеродна неутралност.

Но нахлуването на Русия в Украйна постави препятствия пред изпълнението на проекта.

Москва намали доставките на газ за Германия с 80 %, което се смята за опит да отслаби решимостта на европейската сила да подкрепи Украйна.

В резултат на това Берлин се опитва да намери алтернативни източници по целия свят, за да замести недостига.

Това прави още по-неприятна ситуацията за Хуземан, чиито соларни панели обикновено произвеждат достатъчно електроенергия за 50 домакинства. Той подозира, че при повтарящите се спирания до края на годината те ще осигуряват само половината от капацитета си.

Мрежовият оператор N-Ergie, който отговаря за събирането на електроенергията от панелите на Хусеман, признава, че ситуацията не е идеална.

Миналата година е имало 257 дни, в които се е наложило да се прекъсне захранването от соларните панели в някои части на мрежата.

"В момента сме свидетели - и това е добре - на безпрецедентен бум на фотоволтаичните паркове", казва Райнер Кледоерфер, ръководител на отдела за развитие на N-Ergie, пред AFP.

Но докато пускането в експлоатация на една слънчева електроцентрала отнема само няколко години, обновяването на необходимата инфраструктура отнема между пет и десет години, каза той.

Според говорителя на N-Ergie Михаел Ендерлайн "броят на интервенциите и количеството на спряната енергия непрекъснато се увеличават през последните години".

"Има вероятност през следващите години затрудненията в мрежата действително да се увеличат", а разрешаването им ще отнеме още няколко години, каза Ендърлайн.

Според Карстен Кьониг, управляващ директор на Германската асоциация на соларната индустрия, проблемът не е характерен само за слънчевата енергия и засяга и вятърната енергия.

Според него затрудненията при слънчевата енергия обикновено са регионални и временни. "От време на време обаче чуваме, че особено в селските райони в Бавария прекъсванията са по-чести."

Кьониг е съгласен, че проблемът вероятно ще се задълбочи, преди да се подобри.

"Това ще бъде особено вярно, ако политическите мерки, насочени към достатъчно разширяване на електропреносната мрежа в Германия... се проточат твърде дълго", казва той.

Според последните налични данни през 2020 г. е трябвало да бъдат ограничени около 6,1 тераватчаса електроенергия от възобновяеми източници.

При средно потребление от около 2500 киловатчаса годишно в двучленно домакинство, това би било достатъчно за захранването на около 2,4 милиона домакинства.

Говорител на Федералната агенция за мрежите на Германия заяви, че тя не споделя убеждението, че "през следващите години няма да е възможно да се разшири мрежата в съответствие с търсенето".

Според говорителя само някои аспекти на разширяването се забавят - главно поради бавните процедури за одобрение и липсата на специализирани компании, които да извършат работата.

Според Хуземан има забавяне и на плащанията, които той трябва да получи в замяна на слънчевата енергия, която доставя - или не може да достави.

Той заяви, че вече дължи около 35 000 евро (35 600 долара) за произведената досега тази година електроенергия, която така и не е попаднала в контакта. /БГНЕС