Кока-Кола спира да произвежда Спрайт в зелени бутилки

Компанията Кока-Кола спира да произвежда легендарната си напитка Спрайт в бутилки от зелена пластмаса, като ги замени с напълно прозрачни. Мярката влиза в сила от 1 август.

Целта на промяната е мярка в посока на нова екологична политика на компанията, съобщава CNN Business, позовавайки се на изявление на компанията.

С това компанията се стреми да опрости процеса на рециклиране на опаковки и да намали количеството пластмасови отпадъци.

Пластмасата, която компанията използва сега за продажби на Спрайт, съдържа добавка - зелен полиетилен терефталат (PET). Поради багрилото, бутилките Sprite не могат да бъдат рециклирани за повторна употреба заедно с повечето прозрачни опаковки, защото то оцветява всички останали суровини за рециклиране в зелено.

Преминаването към прозрачна пластмаса ще помогне на производителя да улесни процеса на рециклиране и да намали отпадъците в дългосрочен план, обяснява CNN Business.

Освен това компанията ще обнови логото и дизайна на бутилките на Спрайт - характерният зелен цвят ще остане само върху етикетите на напитката./БГНЕС