Коледен базар на изкуствата с предложения за подаръци за идните празници

Коледа 2020 ще има. В това са убедени посетителите на коледния базар на изкуствата, който се провежда на паркинга при Халите в София, предаде репортер на БГНЕС.

Съорганизаторът на базара Ивайло Луканов каза пред БГНЕС, че в него участват 60 изложители, разположени на 50 щанда. Следващият уикенд хората отново ще могат да се заредят с коледно настроение и да купят подаръци за предстоящите празници.

„Абсолютно всичко е ръчна изработка, това е много подходящо за подарък. Сега идват празници, особено за Коледа. Има около 60 участника с най-различни занаяти – производства на бижута, дрехи, както и свещи, лакомства“, обясни той.

Луканов обясни, че на територията на базара се спазват противоепидемичните мерки. Посетителите се допускат с маска, влизат от един вход и излизат от друг, на място не се допуска консумация, а всеки докоснат от клиент предмет преминава дезинфекция преди следващия клиент.

„Има хора. Надяваме се на хубаво време както тази седмица. Има постоянен поток от хора, което ни радва както нас, така и участниците“, каза още той.

Сред щандовете срещаме Радостина Иванова, която си е купила комплекти за ръчната направа на играчки от вълна. Тя сподели, че ще ги закичи на жива, а не на изкуствена елха.

„Не ми е коледно. Тази пандемия развали цялата година“, заяви тя, но каза, че залага на ръчната изработка.

На един от последните щандове е Красен Койчев, който продава захарните изкущения, приготвени от съпругата му в шекерджийницата в Троян.

„Купуват хората. Това е от детството. Продукция, която е от половин век назад. Като се върнете вкусовете са същите, няма никаква разлика с вкусовете от нашите баби и дядовци, нищо не е променено. Единствената промяна, която е, че вече започнахме да правим пръчките с различни вкусове, преди бяха само мента. Това е единствената разлика“, увери Койчев.

Той твърди, че продукцията е безвредна за хората и е чиста, защото в нея не се слагат никакви подобрители и стабилизатори, освен вода, захар и много любов. Койчев сподели, че пандемията е оказала негативен ефект върху бизнеса им, но въпреки всичко успяват да се справят, и без помощт от държава, тъй като не отговарят на изискванията за подпомагане.

Въпреки ситуацията, Койчев е каза, че хората вече са завладени от коледния дух и е убеден, че ще има Коледа и тази година. /БГНЕС