Коледни играчки, украшения, работилници на базара на изкуствата

Коледен базар на изкуствата и творческите занаяти се провежда днес и утре в столицата. На него всички артикули са ръчно изработени от сръчните ръце на творци, предаде репортер на БГНЕС. На 14 и 15 декември столичани ще имат още една възможност да купят уникални подаръци за свои близки, приятели и познати.

„Имаме над 90 участници като повечето са автори и производители на ръчно изработени неща. Също така имаме производители на козметика, сладки и солени печива, мед, сладкиши, здравословен шоколад, пестил. Голяма част от хората избират неща за себе си. Има красиви неща, с които да подобрим настроението, да освежим външния си вид – бижута, дрехи, рисувани кецове и ботуши“, разкрива какво може да се намери на базара Вера Костова, която е един от организаторите му.

Една от атракциите са крушки в причудливи форми. Две от тях наподобяват чайник.

„За децата има детска работилница, в която могат да направят коледна играчка за елхата или украшения“, добави още Костова.

По думите на организатора хората купуват подаръци за предстоящите празници, но като че ли повече от покупките са за тях.

„Взех си колие от полимерна глина за мен. Доста често посещавам базара. Всеки път има все по-интересни автори. Грабна ме акцентът върху коледните неща“, заяви Мария Иванова

„Подаръци за приятели. Жената ги избира подаръците. Аз съм мъж. Какво да харесам тук. Ако има машинки да си харесам, ама иначе тук е за жените“, казва Владимир Спасов, който с усмивка признава, че е придружил жена си по принуда.

След няколко минути идва и тя – с торби, пълни с подаръци.

„Изкупих базара. Първо всичко е много празнично. Второ е с ръчна изработка и трето – всичко е направено с ръце и от сърце. Много съм доволна от този базар. Важно е че хората оценяват ръчното, това, което сърцето е продиктувало“, заяви Наталия Спасова и разкри, че тези подаръци са за едни истински приятели, които във време на буря в живота им са били до тях и са им помогнали.

Спасова пожела здраве на хората в навечерието на празниците.

„Да има по-голямо доверие в хората, защото в последно време то изчезна. Нека лекарите ни са на ниво, нека педагозите са на ниво. Нека Господ да даде на нашето правителство повече ум, вярвайте им. Ако са по-умни и далновидни, ние ще живеем по-спокойно“, пожела тя и призова премиите от 6000 лв., които са си гласували за празниците да ги дадат на децата, които умират и имат нужда от тях.

„Хора, помислете, че Господ е един. Коремът е един, той не може да побира повече. Спете спокойно, направете едно добро и се радвайте на утрешния ден. Къс хляб ще има за всички, но заплащаме много голяма цена за това, а трябва да ни е леко“, заяви в заключение Спасова. /БГНЕС