Колекцията "Божков" може да бъде обявена за публична-държавна собственост

Прокуратурата е намерила и иззела от офиса на Васил Божков общо 6 778 предмета, имащи белезите на движими културни ценности. Едва 212 от тях обаче са били регистрирани по предвидения в закона ред, обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева, предаде репортер на БГНЕС.

Според държавното обвинени нерегистрираните предмети, открити в сградата на „Нове интернал“ на ул. „Московска“ в столицата, са незаконно придобити от обвиняемия Божков.

По-голямата част от предметите пък са съхранявани в нарушение на международните стандарти – в картонени кутии, пликове и дори увити във вестници, посочиха още от прокуратурата, което според тях показва, че придобити незаконно от иманяри и изкопани от земята.

Вещите вече са предадени за съхранение. „За тяхната охрана се грижат квалифицирани служители на МВР“, увери Сийка Милева. Тя подчерта, че за регистрираните 212 предмета е направена и умишлено занижена оценка като движими ценности, които не представляват национално богатство. Ето защо експерти ще трябва да дадат нова оценка. Ще се изследва и произходът на всяка една от тези вещи - международни експерти ще правят археологическа експертиза и ще дадат актуална оценка. Така, ако се докаже престъпният характер на придобиване, колекцията на Васил Божков може да бъде обявена за публична-държавна собственост.

От прокуратурата уточниха още, че действията по претърсване и изземване са приключили на 1 октомври, а на тях през цялото време са присъствали упълномощени защитниците на фондация „Тракия“, представителите на Министерство на културата и реставратори от НИМ. /БГНЕС