Колев към македонския историк напуснал комисията: В книгите си пишете за българите и правата на българите!

Лидерът на Гражданския демократичен съюз в РСМакедония Петър Колев иронизира поведението на македонския историк Ванчо Георгиев, който вчера напусна смесената българо-македонска историческа комисия с аргумента, че "имало политически натиск върху членовете на комисията и опити за промяна на учебниците без неговото съгласие".

Колев припомни, че Георгиев е автор на книгата "ВМРО 1893-1903 - документи". В книгата Георгиев подробно описва "борбата за правата на българите в Македония", включително и това, че "член на организацията може да бъде всеки българин, а целта на организацията е политическа автономия на Македония и Одринско".

"Професор Ванчо Георгиев бе последната ми надежда. Надявах се, че той като учен ще защити истината и ще даде всичко от себе си за запазването на идентичността. След неговата оставка всички отива на кино", написа Петър Колев и попита дали Ванчо Георгиев си спомни за монографията написана от самия него преди години или и тази книга ще трябва да бъде унищожена и дадена за изгаряне". /БГНЕС