Колумбия избира нов президент, левицата пред портите на властта

Колумбия гласува в неделя на избори за нов президент с лайтмотив за промяна, към която се стремят огромното мнозинство от колумбийците, предава АФП. Като фаворит се очертава опонента Густаво Петро, който може да стане първият ляв президент в най-новата история на страната.

Близо 39 милиона избиратели се очаква да дадат своя глас в 12 000 избирателни секции, където ще избират между шестима кандидати, за да назначат заместник на непопулярния напускащ консервативен президент Иван Дуке, който не може да се кандидатира за нов мандат.

Изборите се провеждат в атмосфера на силно политическо напрежение, след четири години без сериозни фундаментални реформи, белязани от пандемията, дълбока рецесия, масови демонстрации в градовете и увеличаване на насилието от въоръжени групи в провинцията.

„Паро“ (стачката) от пролетта на 2021 г., жестоко потушена от полицията, разкри степента на разочарование, особено сред младите хора, пред лицето на бедността, неравенството и корупцията, ендемично зло за страната.

В селските райони партизаните и въоръжените групи, свързани с трафика на наркотици, увеличиха насилието и властта си върху общностите, подкопавайки малкото постижения на мирното споразумение, подписано през 2016 г. с марксистката ФАРК. / БГНЕС

Тагове: