Колумбия вдига данъците на най-богатите

Конгресът (парламентът) на Колумбия одобри в четвъртък реформа, насочена към увеличаване на данъците за най-богатите в страната, както и за нейния петролен сектор. Това бяха част от предизборните обещания на новия ляв президент Густаво Петро.

Густаво Петро, президент на Колумбия

Законопроектът, договорен между Сената и Камарата на представителите, беше одобрен от двете камари в сряда и четвъртък, каза министърът на вътрешните работи Алфонс Прада.

Петро води кампания за повишаване на данъците за богатите, спиране на петролните проучвания и разпределяне на плодородна земя сред безимотни фермери. „За първи път от няколко десетилетия говорим за облагане на най-богатите слоеве от населението, за да финансираме разходите и инвестициите в полза на най-бедните хора в страната“, каза Петро след това по време на военна церемония. Конгресът показа, че е „в услуга на тези, които най-много се нуждаят от него“, изтъкна първият избран ляв президент на южноамериканската страна, който беше избран за поста през юни.

Прада написа в Туитър, че „правителството на промяната предлага на страната прогресивна и справедлива реформа, която ще ни отведе по пътя към пълен мир и справедливост“. Законът вече е „готов да бъде подписан“ от Петро, добави той.

Законопроектът ще донесе 20 трилиона песо (4 милиарда долара) допълнителни приходи през 2023 г., които ще бъдат използвани за социални програми, и до 23 трилиона песо през 2026 г. Според плана тези, чийто месечен доход надхвърля 10 пъти минималната заплата, ще бъдат облагани с по-високи данъци. Това няма да засегне 98 процента от населението, казаха от финансовото министерство. Той допълнително налага нови данъци върху петролния, минния и енергийния сектор. /БГНЕС, АФП

Богота / Колумбия